Iată de unde a pornit misterul celebrei baze secrete Area 51

Iată de unde a pornit misterul celebrei baze secrete Area 51
Area 51 este cea mai cunoscută şi misterioasă bază secretă militară americană. Lumea crede că acolo sunt păstrate dovezi ale existenţei extratereştrilor sau că într-unul dintre hangarele bazei s-a filmat aterizarea pe Lună, care nu s-ar fi întâmplat, de fapt, cu adevărat. S-a spus chiar că acolo a fost analizat un aparat de zbor sovietic în formă de farfurie zburătoare pilotat de pitici (oameni care sufereau de nanism). 
 
 
În mijlocul deşertului Nevada este un drum nepavat care duce spre poarta bazei. Acesta este marcat cu semne care interzic trecerea, iar baza este înţesată cu camere de supraveghere. Toate aceste elemente nu fac decât să sporească misterul din jurul bazei Area 51. Cum s-a ajuns, însă, aici?
 
 
Totul a început cu proiectul U-2, un avion de spionaj, potrivit istoricului Peter Merlin. Proiectul a fost aprobat de preşedintele Eisenhower în noiembrie 1954. 
 
După cel De-al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a instaurat Cortina de Fier, făcând mult mai dificilă culegerea de informaţii în statele din blocul comunist. America era îngrijorată că sovieticii dezvoltau tehnologii avansate şi nu le ştiau intenţiile exacte. De aceea, forţele aeriene au început lucrul la un avion de spionaj greu de detectat şi interceptat. Aceasta avea misiunea să fotografieze de la mare altitudine bazele ruseşti, tehnica militară, dar şi mişcările de trupe. Guvernul SUA nu dorea ca ruşii să ştie despre existenţa proiectului, de aceea Area 51 a devenit o bază foarte bine păzită, iar secretele ei au fost extrem de bine protejate. Baza mai era cunoscută, de către cei care lucrau acolo, sub numele de „Paradise Ranch”. 
 
U-2
 
Testele cu avionul U-2 au început în iulie 1955, iar la scurt timp după aceea oamenii au început să raporteze incidente OZN în zonă, potrivit unor informaţii desecretizate aproape complet de CIA în 2013. Multe dintre aceste „OZN-uri” au fost raportate de piloţi de avioane comerciale care zburau deasupra deşertului. La vremea respectivă, avioanele de pasageri zburau la altitudini mult mai mici (de 6.000 de metri), iar un avion militar care zbura cu mare viteză la peste 18.000 de metri altitudine nu putea fi analizat cu ochiul liber. Mai mult, piloţii nu îşi puteau imagina că un obiect creat de om poate zbura atât de sus. 
 
Operaţiunile cu avionul U-2 au încetat la sfârşitul anilor ’50, dar s-a început lucrurul în bază la alte proiecte secrete. Printre acestea se numără avionul invizibil pe radar F-117, proiectul A-12 dar şi misiuni de testare a unor MIG-uri sovietice capturate. 
 
Astăzi, baza este activă în continuare. În septembrie 2017, un pilot american a murit în circumstanţe misterioase deasupra deşertului Nevada, iar autorităţile au oferit puţine detalii publicului despre incident. Cel mai probabil, pilotul se afla la bordul unui avion străin pe care americanii au pus mâna sau pe care l-au dezvoltat pe baza unor planuri obţinute de spioni. Mai mult, cei care analizează baza folosind Google Earth observă că aceasta îşi schimbă înfăţişarea. Noi clădiri şi sisteme apar frecvent. 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult