IBM propune un microcip care să permită diagnosticarea de acasă a infecţiilor virale, pe baza testelor de salivă

02.08.2016

Pornind de la idea că cea mai bună cale de a vindeca orice boală este diagnosticarea timpurie pentru începerea tratamentului, cercetătorii IBM au dezvoltat o alternativă pentru testele de laborator folosite până acum pentru identificarea tipurilor de viruşi şi microbi care afectează sănătatea pacienţilor, luând forma unui microchip capabil să identifice sursa infecţiei pe baza unei singure mostre de salivă sau urină.

Tehnologia care ar trebui să elimine nevoia pentru teste costisitoare de laborator presupune integrarea filtrelor necesare în structura unui singure pastile de siliciu, plasată la capătul unui tester care poate fi achiziţionat din farmacie. Metoda de identificare presupune separarea viruşilor şi alte ameninţări la adresa sănătăţii trecând mostrele de fluid printr-un set de filtre capabile să reţină particule la scară nanometrică, în ideea că patogenii pot fi identificaţi în funcţie de mărimea acestora. Totodată, sistemul ar putea identifica şi alte tipuri de particule asociate cu diverse forme de cancer, ajutând diagnosticarea timpurie a acestui tip de afecţiune.

Din păcate, cercetările aflate stadiu timpuriu nu vor returna produse viabile prea curând, cercetătorii IBM având nevoie de mai mult timp pentru a stabilii dacă tehnologiile vizate permit analizarea cu suficientă acurateţe a mostrelor de fluide. Pe termen ceva mai lung, am putea avea parte de metode noi pentru diagnosticarea diverselor forme de boală şi dispozitive de monitorizare suficient de accesibile pentru a fi achiziţionate pentru acasă, unde să servească la auto-diagnosticarea şi tratamentul cât mi timpuriu al bolilor nou apărute.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult