În curând: acumulatori Li-Ion cu gel

13.09.2011
În curând: acumulatori Li-Ion cu gel

În curând vom avea parte de o nouă generaţie de acumulatori Li-Ion, mai siguri şi mai performanţi decât cei actuali.

Acumulatori Li-Ion cu gel

Un grup de cercetători de la Universitatea din Leeds, au dezvoltat un nou procedeu de fabricaţie pentru acumulatorii Li-Ion, care înlocuieşte electroliţii bazaţi pe lichide organice inflamabile cu o substanţă de forma unui gel, mult mai sigură şi uşor de modelat în diverse forme.

Noii acumulatori sunt cu 10 – 20 % mai ieftin de produs decât cei actuali, cântăresc mai puţin şi pot fi modelaţi cu uşurinţă în diverse forme, alese în funcţie de particularităţile echipamentului pe care îl vor alimenta.

Spre deosebire de acumulatorii Li-Ion tradiţionali, umpluţi în proporţie de până la 70% cu un electrolit lichid extrem de volatil, versiunea cu gel nu conţine substanţe uşor inflamabile sau care pot curge în cazul deteriorării ambalajului protector.

Acumulatorii Li-Ion cu gel oferă o capacitate de înmagazinare a energiei similară celor actuali, dar folosirea unui electrolit mai puţin volatil elimină nevoia pentru ambalaje de protecţie rigide şi voluminoase, spaţiul câştigat putând fi utilizat pentru extinderea capacităţii celulelor. Tehnologia permite modelarea acumulatorului şi în alte forme decât clasicul dreptunghi sau cilindru, astfel încât spaţiul disponibil în carcasa unui dispozitiv poate fi utilizat mai eficient.

Echipa de cercetători a licenţiat deja tehnologia către Polystor Energy Corporation. Din păcate oficialii companiei nu au putut preciza când vor putea livra primele versiuni comerciale ale acestui tip de acumulator, afirmând doar că tehnologia se află încă în faza de testare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News