Incendiul de la Notre Dame a fost cauzat de o eroare a unui computer, spune rectorul catedralei

20.04.2019
Incendiul de la Notre Dame a fost cauzat de o eroare a unui computer, spune rectorul catedralei

Tragedia care a avut loc luni în Paris, care a dus la distrugerea parţială a Catedralei Notre Dame, ar fi putut fi cauzată de o eroare a unui computer, spune rectorul catedralei, Patrick Chauvet. Acesta nu a elaborat pe baza acestei declaraţii, însă investigaţiile preliminare spun că un scurt-circuit ar putea fi cauza pentru care structura de lemn a turnului a luat foc iniţial. Ulterior, focul s-a propagat pe întregul acoperiş.

Chauvet spune că un computer ar fi cauza, însă de asemenea nu doreşte să ofere detalii complete, întrucât investigaţia completă va dura două sau trei luni, moment în care vor fi oferite toate informaţiile către public. De asemenea, poliţia din Paris a spus joi că un scurt-circuit al unui lift, probabil unul folosit în procesul de restaurare, care era în desfăşurare, ar fi aprins structura de lemn a turnului. Conform Le Parisien, o alarmă de incendiu a fost declanşată imediat după ce au apărut primele flăcări, însă în computer, alarma era raportată într-un alt loc.

Astfel, probabil că rectorul catedralei se referă în special la faptul că din cauza unui computer, flăcările nu au putut fi stinse la timp, întrucât focul era raportat în altă parte decât era de fapt, iar pompierii s-au concentrat în alte locuri. Totuşi, nu este clar dacă scurt-circuitul liftului a avut loc din cauza computerului, sau dacă a fost o simplă problemă tehnică. Patrick Chauvet a mai spus că existau alarme de incendiu în toată clădirea şi că erau „bine protejate”. Astfel, posibilitatea ca cineva să fi modificat alarmele în scopuri maliţioase este scăzută.

În acest moment, pompierii s-au retras de la faţa locului, întrucât structura a fost stabilizată, o echipă de arhitecţi şi muncitori  consolidând clădirea în punctele în care era în pericol să se prăbuşească. Aproape toate obiectele de valoare au fost recuperate şi transportate în alte locuri pentru păstrare, câteva ajungând chiar la Muzeul Luvru.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video