Inovaţii importante în tehnologie care au la bază cercetări efectuate în cadrul NASA

30.03.2017
Inovaţii importante în tehnologie care au la bază cercetări efectuate în cadrul NASA

Technology Transfer Program este cel mai vechi program operat de NASA. În fiecare an, agenţia spaţială americană publică un ghid în care arată ce tehnologii şi inovaţii dezvoltate în cadrul său au fost integrate în produse folosite de oameni zi de zi. Au fost prezentate peste 2.000 de exemple până acum. Iată câteva la care, probabil, nu v-aţi fi aşteptat:

 

Camera de pe telefoanele mobile (1955). Senzorul de procesare a imaginii CMOS (complementary metal oxide semiconductor) prezent în camerele foto a fost micşorat pentru a încăpea într-un telefon mobil în cadrul NASA Jet Propulsion Laboratory. Mai mult, noţiunea de cameră foto digitală a apărut în anii 1960 tot la JPL. Primul telefon mobil cu cameră avea să ajungă în magazine cinci ani mai târziu, în 2000. Era un model J-Phone, o subsidiară a operatorului telecom SoftBank. Totuşi, primele modele de acest fel anunţate, cu câteva luni înainte, tot în Japonia, au fost SCH-V200 şi Kyocera VP-210 Visual Phone.

 

 

Sticla rezistentă la zgârieturi (1983). Această tehnologie a apărut ca parte a dezvoltării unui sistem de purificare a apei la bordul vehiculelor spaţiale. Iniţial a fost obţinută o peliculă care avea rolul de a proteja un anumit filtru din acest sistem. Ulterior, pelicula a fost folosită şi la vizoarele căştilor purtate de cosmonauţi, pentru a le face mai rezistente la zgârieturi şi impact. Tehnologia a evoluat apoi în mai multe direcţii şi s-a ajuns la protecţii precum cele folosite la telefoanele de astăzi.

 

 

Spuma cu memorie (1966). Acest material este folosit în foarte multe produse, de la perne, saltele, căşti de protecţie şi până la doapele căştilor. Spuma a fost dezvoltată în cadrul NASA pentru a absorbi şocurile şi îmbunătăţi confortul oferit de scaunele piloţilor de avioane.

 

 

Aripioarele avioanelor (1976). Acestea reduc consumul de combustibil şi le permit aeronavelor să zboare mai repede şi mai departe. Aşa numitele „winglets” au fost dezvoltate ca urmare a crizei petroliere din 1973, când preţurile la combustibili au crescut semnificativ.

 

 

Pompele cardiace (1996). Acestea au salvat viaţa a milioane de oameni, dar puţină lume ştie că au la bază cercetări făcute în cadrul NASA. Pompele ţin în viaţă pacienţii în timp ce aşteaptă transplanturile de inimă. La baza acestora este tehnologia prin care combustibilul lichid circulă prin motoarele rachetelor.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult