Intensitatea semnalului Wi-Fi poate fi folosită pentru a număra persoanele din încăperi

Autor: Aurelian Mihai 25.09.2018
Intensitatea semnalului Wi-Fi poate fi folosită pentru a număra persoanele din încăperi

Profitând de faptul că semnalul radio al reţelelor Wi-Fi interacţionează cu orice obstacole apărute în cale, un grup de cercetători au găsit o modalitate de a analiza variaţiile semnalul wireless pentru determina numărul persoanelor dintr-o încăpere.

Sistemul foloseşte un singur transmiţător wireless (ex. router Wi-Fi plasat în afara încăperii) şi un receptor (ex. laptop, smartphone) folosit pentru a măsura intensitatea semnalului. Pe baza măsurătorilor analizate cu ajutorul unei aplicaţii software, dispozitivul receptor poate estima numărul persoanelor din încăpere, numărul obţinut reflectând îndeaproape situaţia reală.

Pentru a funcţiona, aplicaţia necesită o scurtă perioadă de calibrare, care însă poate fi făcută şi în altă locaţie decât cea care se doreşte a fi măsurată. Realizat cu echipamente Wi-Fi obişnuite, detectorul portabil poate deosebi până la 20 de persoane aflate într-o încăpere nu foarte mare, funcţionând cel mai bine dacă ocupanţii se află în mişcare.

Metoda folosită are şi limitări, detectorul neputând stabili locaţia exactă a ocupanţilor şi nici configuraţia încăperii, pentru asta fiind nevoie de echipamente mai sofisticate.

 

Tags: