Interfaţă creier PC pentru uz general, lansată de un startup american cu prețul de 399 dolari

08.12.2020
Interfaţă creier PC pentru uz general, lansată de un startup american cu prețul de 399 dolari
foto: NextMind

NextMind este doar ultima dintr-un lung șir de companii care încearcă să exploateze undele cerebrale ca și mijloc pentru interacțiune directă cu lumea înconjurătoare, într-o interfaţă creier PC fucțională.

Problema este că în funcționare normală, diversele regiuni ale creierului produc o largă varietate de frecvențe și unde care nu sunt neapărat asociate unor acțiuni voluntare ale persoanei în cauză. Aceste frecvențe trebuie cumva diferențiate de dispozitivul receptor, iar apoi interpretate folosind sofware specializat. Până la a trimite PC-ului comenzi mentale rămâne însă de trecut o etapă destul de frustrantă de „antrenament”, în acare partea de software și utilizatorul învață cum să asocieze diferite tipare de unde cerebrale unor comenzi specifice executate apoi de PC.

Anunțat cu prețul de 399 dolari, dispozitivul de forma unui accesoriu pentru cap surprinzător de elegant folosește conexiune wireless și promite să funcționeze ca un controller auxiliar pentru PC. Departe de a citi gânduri, sau înlocui mouse-ul și tastatura, gadgetul permite comenzi simple precum navigarea si confirmarea unei selecții din meniul unei aplicații, schimbarea melodiilor, confirmarea dialogurilor de tip Yes/No sau Copy/Paste.

interfaţă creier PC
foto: roadtovr.com

Folosit împreună cu o cască VR, accesoriul NextMind ar putea declanșa anumite acțiuni în mediul VR, reducând sau eliminând nevoia unui controller separat pentru mâini.

Deși pare scos dintr-un film SF, gadgetul folosește tehnologii cât se poate de banale, precum senzori EKG orientați pentru a recepționa semnale emise din zone cheie ale creierului, cum este cortexul vizual. Cu puțin antrenament, aproape oricine poate învăța cum să declanșeze cu intenție câteva modele de unde cerebrale pe care dispozitivul să le poată identifica, respectiv potrivi unor comenzi/acțiuni definite anterior. Problema este cât de precis și rapid poate fi un astfel de sistem, dar mai ales efortul pe care trebuie sa-l depui pentru a te face înțeles. La fel ca la interacțiunea pin comandă vocală, de cele mai multe ori este mai rapid și ușor să miști din mouse/apeși câteva taste, decât să „spui” PC-ului ce să facă.

În viziunea dezvoltatorului NextMind, o versiune mai bine miniaturizată de interfaţă creier PC ar putea oferi modalitatea perfectă pentru controlul gadgeturilor smart din locuință. Spre exemplu, vei putea aprinde/stinge lumina cu un simplu gând, porni televizorul, sau activa serviciul de asistență prin comandă vocală fără să rostești înainte cuvântul cheie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult