iTraq: geo-localizare fără GPS pentru obiecte non-smart

07.04.2015
iTraq: geo-localizare fără GPS pentru obiecte non-smart

Orice dispozitiv inteligent include în zilele noastre un modul GPS, însă au început să apară şi soluţii pentru geo-localizare şi pentru obiecte non-smart. Tile a fost un prim exemplu, iar iTraq doreşte să ducă ideea mai departe. Folosind antenele de telefonie pentru triangularea poziţiei pe glob, noile cartele de geo-localizare nu au nevoie nici de o conexiune de date, nici de sateliţi GPS. Alegerea acestei soluţii oferă şi o durată de utilizare a bateriei de invidiat.

iTraq funcţionează oriunde există semnal de telefonie. Dispozitivul trimite la intervale prestabilite informaţii despre locul în care se află, iar utilizatorul îşi poate verifica card-urile dintr-o aplicaţie pentru mobil. Accesul la antenele de telefonie este gratuit şi poate funcţiona oriunde în lume, fără taxe. Alte dispozitive de acest gen folosesc o conexiune Bluetooth şi semnale sonore pentru localizare, însă acestea sunt soluţii locale, pentru găsirea obiectelor mici precum cheile de la maşină.

Dispozitivele iTraq pot fi ataşate pe bagaje atunci când pleci în călătorii, pot fi plasate în maşină sau în portofel. Astfel, poţi avea informaţii despre locul în care se află obiectele de valoare, chiar dacă nu eşti în proximitatea lor. Poţi de exemplu verifica dacă maşina personală este încă în parcare, sau dacă a fost furată, chair dacă eşti plecat în vacanţă. Cartelele iTraq pot fi configurate pentru a trimite informaţii despre locaţii odată la o oră, la şase ore sau chiar odată pe zi, lucru care va afecta durata de viaţă a bateriei.

Creatorii acestui dispozitiv susţin că vei putea folosi iTraq şi trei ani la o singură încărcare. Totul sună foarte interesant, însă momentan iTraq nu se găseşte în magazine. Acesta este momentan doar un proiect pornit pe IndieGoGo, unde deja a strâns 265.000 de dolari. Preţul unui iTraq este de 50 de dolari, iar livrarea este estimată pentru luna august. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult