Cum folosește regimul lui Kim Jong-un tehnologia pentru a ține sub control populația

24.04.2020
Cum folosește regimul lui Kim Jong-un tehnologia pentru a ține sub control populația

Pentru a putea controla populația, statele totalitare trebuie să controleze tehnologia folosită de cetățeni, lucru valabil și în Coreea de Nord, țară comunistă condusă autoritar de dictatorul Kim Jong-un.

În statul asiatic smartphone-urile sunt urmărite, iar internetul arată altfel decât cel pe care îl știm noi. Pot naviga pe internetul „normal” doar câțiva membrii ai nomenclaturii. Totodată, televizoarele și radiourile nu pot prinde alte posturi decât cele locale.

Chiar și așa, există un comerț ilegal cu smartphone-uri, radiouri, stickuri de memorie și carduri micro-SD, care oferă acces la conținut și materiale interzise. Mai mult, deşi riscă să ajungă la închisoare, cetăţenii din Coreea de Nord cu acces la internet intră pe site-uri pentru adulţi. Aceştia sunt interesaţi, printre altele de Maria Ozawa, o renumită actriţă de filme pentru adulţi din Japonia.

Într-un raport recent realizat pentru organizația Committee for Human Rights in North Korea (HRNK), Martyn Williams, jurnalist și expert în tehnologia din Coreea de Nord, a arătat cum folosește regimul Kim Jong-un tehnologia pentru a ține populația sub control.

Coreea de Nord controlează internetul

În statul comunist doar „o mână” de persoane are acces la internetul pe care îl ştim noi. Aceştia sunt membrii familiei lui Kim Jong-un, oameni de încredere ai dictatorului, câteva persoane din mediul academic şi hackerii de stat. În toată ţara sunt mai puţin de 2.000 de adrese IP în uz. Prin comparaţie, în Coreea de Sud sunt peste 112 milioane.

Pentru restul populaţiei există Kwangmyong (trad. – „Strălucitor”), un fel de intranet în care se oferă acces la câteva zeci de site-uri şi pagini în care conţinutul este ales cu grijă. Kwangmyong este accesat de obicei printr-o conexiune dial-up şi include o reţea de socializare rudimentară, dar şi site-uri de ştiinţă.

Smartphone-urile și PC-urile sunt vândute cu spyware preinstalat

În Coreea de Nord sunt importate smartphone-uri ieftine din China, pe care statul preinstalează un sistem de operare local bazat pe Android și spyware, apoi le vinde sub un brand propriu, numit Jindallae. Astfel, regimul știe tot ce fac utilizatorii cu telefoanele respective.

Aceeași poveste și în cazul PC-urilor, care sunt livrate cu un sistem de operare bazat pe Linux și numit „Red Star”. Platforma dispune de puține aplicații, deoarece nu există un magazin virtual, iar activitatea utilizatorilor este atent monitorizată.

Rețeaua de telecomunicații mobile nu permite apeluri peste hotare

Coreea de Nord are propriul operator telecom de stat, dar cetățenii nu pot apela numere din afara țării. În schimb, turiștii și cetățenii străini pot face acest lucru. Există două categorii de numere de telefon, unele care pot accesa alte țări și unele care nu permit acest lucru. Primele le sunt alocate cetățenilor obișnuiți din Coreea de Nord.

Radiourile și televizoarele nu găsesc decât posturi din țară

Toate televizoarele și aparatele de radio vândute în Coreea de Nord cetățenilor prind doar canale tv și posturi de radio din țară. Consumul de conținut străin este ilegal, iar forțele de ordine fac frecvent percheziții pentru a descoperi dispozitive care permit acest lucru.

Totuși, potrivit lui Williams mulți oameni din statul asiatic au radiouri ilegale, cu care ascultă posturi străine. Regimul Kim Jong-un se străduiește să bruieze două posturi de radio operate de serviciile de informații Coreea de Sud, numite „Vocea Oamenilor” și „Ecoul Speranței”.

Jocurile video sunt dezvoltate local

Cetățenii au acces la jocuri video, în special mobile, dar acestea sunt dezvoltate pe plan local și au calitate slabă. Potrivit lui Williams, sunt aproximativ 125 de titluri disponibile, printre care „Volei 2016” sau „Orașele Viitorului”. Există chiar și un joc centrat în jurul superstarului portughez Ronaldo, numit „King of Scoring 2019”.

Nu există rețele Wi-Fi publice

La un moment dat, ambasadele străine din capitala Phenian aveau rețele Wi-Fi deschise. Unii cetățeni cu smartphone-uri „curate” (fără spyware), obținute ilegal, se apropiau pe ascuns și navigau pe internetul liber. Regimul a descoperit acest lucru și a interzis aceste rețele. Există o alternativă de stat, numită „Mirae”, dar aceasta oferă acces doar la intranetul Kwangmyong.

Recent, au apărut zvonuri potrivit cărora dictatorul kim Jong-un s-ar afla în stare gravă după o intervenție chirurgicală. Președintele american Donald Trump a declarat că aceste informații se bazează pe documente mai vechi, dar că nu știe care este starea actuală a liderului din Coreea de Nord.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult