Magazinele fără casier, un eșec? Cel mai mare retailer din lume închide 8 magazine de acest gen

07.03.2023
Magazinele fără casier, un eșec? Cel mai mare retailer din lume închide 8 magazine de acest gen
foto: Profimedia

În timp ce anumite lanțuri de hipermarket-uri, chiar și din România, merg în direcția de a renunța la casieri în favoarea caselor de self-checkout, Amazon, cel mai mare magazin online din lume, anunță că va închide o parte dintre magazinele fizice fără casieri, conform CNN. Compania a deschis încă din 2016 magazinele Amazon Go, care permit clienților să aleagă produse de pe raft și apoi să iasă din magazin fără să mai scaneze produsele, dar acum 8 dintre cele 29 de magazine de acest gen din SUA vor fi închise.

Magazinele Amazon Go nu necesită nici măcar scanarea produselor la case self-checkout

Tehnologia magazinelor Amazon Go este impresionantă. Sistemul de supraveghere din magazin poate identifica fiecare client în parte și fiecare produs pe care acesta îl alege și îl pune în coș, sau pe care îl pune înapoi pe raft. Astfel, produsele sunt adăugate la un coș virtual, atașat de contul de Amazon al clientului. La final, clientul poate pleca din magazin fără să mai treacă pe la o casă self-checkout și fără să scaneze produsele în vreun fel. Tot coșul este „facturat” pe contul de Amazon al clientului, unde are deja un card bancar atașat.

Se pare însă că aceste magazine nu au crescut în ritmul pe care Amazon îl aștepta. De la un plan de sute sau mii de magazine Amazon Go în SUA, compania a ajuns doar la 29 de magazine. Cel mai probabil, lipsa de clienți ale celor deja existente a dus la limitarea planurilor pentru acest concept de magazine. De altfel, Amazon se confruntă cu mai multe probleme care au dus la oprirea construcției unui nou sediu în Virginia, iar recent a anunțat concedierea a 18.000 de angajați.

Desigur, Amazon nu oferă prea multe detalii despre motivul pentru care a închis aceste magazine:

„La fel ca oricare alt magazin fizic, analizăm periodic portofoliul de magazine și luăm decizii de optimizare de-a lungul timpului. În acest caz, am decis să închidem un mic număr de magazine Amazon Go în Seattle, New York și San Francisco. Rămânem dedicați formatului Amazon Go, și operăm mai mult de 20 de magazine Amazon Go în Statele Unite, și vom continua să învățăm care locații și ce capabilități rezonează cel mai mult cu clienții noștri, în timp ce magazinele Amazon Go evoluează.”, au declarat reprezentanții Amazon, citați de CNN.

În Seattle, orașul unde au debutat primele Amazon Go, deja au fost închise două dintre magazine, în timp ce restul de 6 magazine vor fi închise pe 1 aprilie. Rămân astfel 21 de magazine Amazon Go.

Amazon încearcă să implementeze tehnologia din spatele acestor magazine și în alte magazine pe care le deține precum Whole Foods și Amazon Fresh.

sursa: CNN

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult