Maşina autonomă a Google a provocat primul său accident rutier

01.03.2016

De când maşinile fără şofer ale Google circulă pe străzi, acestea au fost implicate în 17 incidente rutiere minore, dar niciodată nu a fost vina lor (alte automobile au intrat în ele sau accidentele au fost provocate de şoferii aflaţi la volan). Iată că recent un automobil autonom al companiei a provocat primul său accident. Un SUV Lexus al Google a intrat într-un microbuz municipal în Mountain View pe 14 februarie.

Potrivit autorităţilor, maşina Google stătea la semafor într-o intersecţie şi aştepta să vireze la dreapta. În faţă erau câţiva saci cu nisip care blocau culoarul. Când semaforul s-a făcut verde, SUV-ul autonom a încercat să evite obstacolul şi a intrat în microbuzul care venea din spate.

La momentul impactului, Lexus-ul se deplasa cu 3,2 Km/h, iar microbuzul cu 24 Km/h. Din fericire, accidentul a fost minor, iar nicio persoană nu a fost rănită. Angajatul Google care se afla pe locul din dreapta al SUV-ului a declarat că a văzut în oglindă microbuzul şi a crezut că acesta va frâna.

Google a declarat în repetate rânduri că maşinile sale autonome sunt mai sigure decât cele conduse de oameni, iar până acum, în ciuda acestui incident, statisticile arată că a avut dreptate. În lunile ianuarie 2016 şi decembrie 2015, automobilele Google nu au fost implicate în accidente. 

Chris Urmson, directorul programului Self-Driving Cars din cadrul Google, spune că erorile umane sunt principala cauză a accidentelor rutiere (în 94% din cazuri, potrivit National Highway Traffic Safety Administration). El subliniază măsurile de siguranţă prezente pe maşinile autonome Google, precum senzori care detectează alte maşini şi pietoni la o distanţă maximă cât lungimea a două terenuri de fotbal puse cap la cap.

Compania are o flotă de peste 20 de maşini care se conduc singure.

Un sondaj realizat recent în SUA arată că 33% dintre cei intervievaţi iau în considerare achiziţionarea unui automobil autonom. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult