Munca de-acasa scade stresul, creste moralul

25.12.2007
Munca de-acasa scade stresul, creste moralul

Ambuteiaje, oameni de care te lovesti in metrou, altii cu care te inghesui prin autobuze. Asa ajungem de-acasa la serviciu si viceversa. Daca ai munci din apartamentul tau chiar si o zi pe saptamana, mai ales daca ai o munca "compatibila" internet, ai fi mai putin stresat si cu moralul mai ridicat.

Asta sustin cercetatorii Universitatii de stat din Pennsylvania, SUA, care au analizat 46 de studii din domeniul telecommuting-ului (practica de a munci una sau mai multe zile pe saptamana departe de birou gratie computerelor, telefoanelor mobile s.a.m.d.). Acestia sustin ca telecommuting-ul produce mai multe avantaje decat dezavantaje atat pentru persoanele care muncesc ocazional de-acasa, cat si pentru companii. Studiul s-a bazat si pe intervievarea a 12.833 de persoane care-si petrec timpul muncind departe de birou.

"Munca de-acasa pare sa aiba cateva efecte pozitive asupra angajatilor – moral crescut, stres redus si o atmosfera mai echilibrata in relatiile cu familia", sustine Dr. Ravi Gajendran, unul dintre cercetatori. Trendul a inceput in 2000 si, potrivit estimarilor publicatiei WorldatWork, in 2006 in Statele Unite, 45 de milioane de americani munceau de-acasa, cu patru milioane mai multi decat in 2003. Ravi Gajendran este de parere ca numarul de oameni care vor munci de-acasa va continua sa creasca, pe masura ce cresc vitezele conexiunilor la internet.

Cu toate ca unele companii si unii angajati se tem ca aceasta practica ar putea afecta cariera sau relatiile cu managerii si colegii de serviciu, cercetatorii n-au descoperit nimic care sa sprijine aceasta idee. Avantajele telecommuting-ului se refera si la scaderea costurilor de deplasare, decongestionarea traficului auto ori a transportului in comun.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News