NASA va lansa un nou vehicul marţian în 2020, netezind calea zborului uman

05.12.2012
NASA va lansa un nou vehicul marţian în 2020, netezind calea zborului uman

Aterizarea cu succes pe Marte şi începerea misiunii vehiculului Curiosity, evenimente care au avut loc la începutul lunii august, au reuşit să capteze interesul publicului, lucru benefic pentru o agenţie care se luptă cu scăderi ale bugetului alocat de către guvernul Statelor Unite. În ciuda acestei perioadei mai dificile, care a dus de altfel şi la anularea unor proiecte precum GEMS, agenţia spaţială nord-americană a anunţat că vehiculul Curiosity nu se va plimba prea mult de unul singur pe suprafaţa planetei precum deprimatul Wall-E, o altă misiune similară urmând să aibă loc în 2020.

Viitorul vehicul de explorare nu va fi singura misiune NASA din acest deceniu care va avea ca obiect de studiu planeta Marte. În 2013, agenţia va lansa staţia MAVEN, care va orbita în jurul planetei pentru a studia atmosfera, aceasta urmând să fie succedată în 2016 de InSight, o staţie de cercetare imobilă care va studia geologia planetei. Însă abia în 2020 vom vedea un vehicul care va continua explorarea suprafeţei planetei, toţi aceşti paşi fiind necesari pentru păstrarea iniţiativei americane în cercetare şi pentru netezirea drumului către primul zbor uman către Marte, care va avea loc, dacă planurile vor putea fi respectate, în 2030.

Până în 2020, rivalii europeni European Space Agency şi Russian Federal Space Agency doresc să plaseze şi ei pe suprafaţa planetei Marte un vehicul. Misiunea ExoMars, care urmează să studieze posibilele forme sau rămăşiţe ale vieţii marţiene, urmează să fie dusă la capăt în două etape separate, care vor avea loc în 2016 şi 2018.

Curiosity va avea un partener în 2020

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News