NASA va provoca un incendiu intenţionat la bordul unui vehicul spaţial

18.03.2016
NASA va provoca un incendiu intenţionat la bordul unui vehicul spaţial

Unul dintre cele mai periculoase lucruri în spaţiu, după impactul cu un corp spaţial, este izbucnirea unui incendiu la bordul unei nave sau staţii. De aceea, NASA va face un experiment mai puţin obişnuit: va provoca intenţionat un incendiu la bordul unui vehicul spaţial cargo.

Experimentul, numit Spacecraft Fire Experiment-I (Saffire-I), este programat pentru luna mai a acestui an. Incendiul, care va fi unul controlat, va avea loc la bordul unui vehicul Cygnus, după ce acesta livrează provizii pentru Staţia Spaţială Internaţională.

Vehicul cargo Cygnus (Foto: NASA)

NASA vrea să afle mai multe informaţii despre ce se întâmplă atunci când un incendiu izbucneşte la bordul unei nave spaţiale şi cum este influenţat fenomenul de vidul din jur şi de lipsa gravitaţiei.

În ciuda a zeci de ani de programe de explorare a spaţiului, se ştiu puţine lucruri despre incendiile mari izbucnite în spaţiu. Standardele actuale de protecţie sunt bazate pe modul în care focul se comportă la sol. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult