Natura, sursă de inspiraţie pentru viitoarele materiale transparente care vor proteja ecranele telefoanelor

Natura, sursă de inspiraţie pentru viitoarele materiale transparente care vor proteja ecranele telefoanelor

Natura a fost de multe ori o sursă de inspiraţie pentru progresul tehnologic, aeronautica, medicina sau ingineria fiind doar câteva dintre domeniile care au preluat ideile rafinate de evoluţie timp de zeci de milioane de ani. Una dintre aceste mici minuni naturale de proiectare, adică aripile perfect transparente ale unei specii particulare de fluturi, ar putea schimba modul de proiectare a ecranelor telefoanelor mobile.

Probabil că toţi utilizatorii de telefoane mobile s-au lovit la un moment dat de situaţia în care lumina solară a redus lizibilitatea ecranului aproape de zero. Unele companii au reuşit să dezvolte suprafeţe mai puţin reflexive şi straturi de polarizare mai bune, Nokia ClearBlack fiind probabil cel mai cunoscut exemplu, însă tehnologia înglobată în aripile unei specii de fluturi ar putea schimba în mod semnificativ soluţiile constructive ale viitorului.

Cercetătorii din cadrul Karlsruhe Institute of Technology au analizat aripile complet transparente ale fluturelui cu aripi de sticlă (greta oro) şi au încercat să descopere secretul materialului din care acestea sunt compuse. Suprafeţele transparente actuale precum sticla reflectă întotdeauna o parte din lumina care cade pe ele, însă aripile acestui fluture au o interesanta proprietate de a fi mult mai puţin sensibile la acest fenomen.

Astfel, dacă o suprafaţă de sticlă reflectă între 8 si 100 de procente din lumina incidentă în funcţie de unghiul de vizualizare, aripile fluturelui în cauză reflectă doar între 2 şi 5 procente. Această proprietate, care îi permite fluturelui să rămână cât mai puţin vizibil indiferent de unghiul din care este privit, ar putea fi utilă pentru dezvoltarea viitoarelor ecrane de telefon, lentile pentru obiective şi alte obiecte care necesită un grad foarte redus de reflexivitate.

Conform studiilor făcute până acum, aripa acestui tip particular de fluture este compusă dintr-o serie de elemente nanometrice cilindrice care se regăsesc şi în structura altor organe ale altor animale. În acest caz specific, aceste elemente au însă o aranjare aleatorie şi dimensiuni diferite, iar modelele matematice au dovedit că această neregularitate este cheia transparenţei particulare a aripilor acestui fluture.

Institutul german experimentează în prezent cu prototipul unui material nou care imită această structură particulară, iar testele preliminare au arătat că suprafaţa acestuia are totodată proprietăţi hidrofobice şi de auto-curăţare. Când vom vedea însă primul ecran de telefon care foloseşte acest tip de material este o întrebare la care probabil nici cercetătorii nu pot răspunde în acest moment.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News