Navă iraniană, scufundată din greșeală de o fregată. 19 marinari au murit

11.05.2020
Navă iraniană, scufundată din greșeală de o fregată. 19 marinari au murit

O navă iraniană a distrus din greșeală un alt vas al statului din Orientul Mijlociu în timpul unui exercițiu militar. Potrivit AFP, 19 marinari au murit, iar 15 au fost răniți.

Fregata din clasa Moudge, numită Jamaran (foto), a tras cu o rachetă anti-navă 4 C-802 (Noor) și a lovit nava de suport Konarak. Incidentul s-a petrecut în Golful Oman.

Nava lovită s-a scufundat, potrivit Al Jazeera, iar 40 de persoane sunt date dispărute. Fregatele din clasa Moudge au 1.500 de tone și sunt produse în Iran. Despre nava de suport se știe că plasa ținte în apă pentru ca navele care participau la exercițiu să tragă în ele. Kornarak, produsă în Olanda, avea o lungime de 47 de metri și putea lansa și ea rachete. Nava fusese modernizată în 2018.

Racheta Noor este una cu rază lungă de acțiune, produsă în Iran. Arma este folosită în special de marina statului din Orientul Mijlociu și este o clonă a modelului chinez C-802.

Rachetă Noor

În 2012, a fost testată o versiune îmbunătățită a Noor, cu sisteme electronice de ultimă generație, un radar rezistent la bruiaj și algoritmi de achiziție a țintei perfecționați. Potrivit Haaretz, nava de suport se afla în apropierea țintei vizate de fregată. Este posibil ca o eroare a algoritmilor să fi provocat accidentul.

Acesta este al doilea incident grav, în care sunt implicate rachete, petrecut în Iran în 2020. În ianuarie, un avion de pasageri ucrainean al a fost doborât, tot accidental, de Corpul Gărzilor Revoluţionare cu o rachetă 9K330 Tor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult