Neil Harbisson – primul cyborg cu buletin de identitate

29.03.2008
Neil Harbisson – primul cyborg cu buletin de identitate

Nu doar în film, visele cele mai îndrăzneţe se transformă în realitate. Uneori, viaţa ne demonstrează că o ambiţie puternică, ce sfidează orice legi, poate revoluţiona lumea. Cazul lui Neil Harbisson, un student deosebit de talentat al colegiului de artă din Devon, dar care nu putea distinge lucrurile şi oamenii decât în alb şi negru, a trezit curiozitatea unui cercetător dornic să arate că nimic nu este bătut în cuie. De aici până la o nouă pagină în manualele de ştiinţă nu a mai fost decât un pas.

Studentul, deşi înzestrat cu abilităţi artistice incontestabile era forţat să-şi livreze lucrările în alb şi negru. Impresionat de ironia strecurată în viaţa lui Neil, expertul în cibernetică Adam Montadon i-a promis lui Neil să descopere soluţia problemelor sale. A hotărât să înceapă cercetarea exploatând modul în care diferite culori reflectă lumina la diferite frecvenţe, lumina vibrând cel mai repede de la violet şi cel mai încet de la roşu. Dupa trei ani de muncă în laborator, Neil va avea ocazia, pentru prima oara în viaţă, să distinga nu două culori, ci 360.

Neil Harbisson - Cyborg cu acte

Te vei întreba poate cum a fost posibil. Adam a născocit un sistem care “deturnează” oarecum celelalte simţuri ale lui Neil, permitându-i acestuia să vadă culorile… cu urechile. O cameră montată pe capul pictorului “citeşte” culorile apoi le converteşte în timp real, cu ajutorul unui laptop purtat în ghiozdan, în unde sonore.

Computerul reduce frecvenţa undelor de lumină la a celor de sunet, apoi trimite fiecare culoare transformată în sunete către urechile lui Neil, printr-o cască. Un soi de sinestezie la purtător. Intregul sistem poartă numele de “Eyeborg”, caracterizându-se ca o extensie “cyborgică” a percepţiei umane, atât cea a creierului cât şi cea a hard-drive-ului. Ambiţiosul om de ştiinţă care a iniţiat acest proiect spune că în viitorul apropiat acesta va fi de mărimea unui MP3 player.

Conform spuselor sale, Neil a început să picteze în sensul propriu al cuvântului de-abia atunci când a făcut cunoştinţă cu Eyeborg. În perioada “alb-negru”, Neil nu putea decât să reproducă ceea ce se afla în faţa lui. Odată intrate în scenă culorile, poate crea opere abstracte iar în prezent are expoziţii programate în mai mult de 15 ţări.

Citeşte mai multe despre Neil Cyborg – primul Cyborg cu acte.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News