Nike Adapt BB: pantofii sport cu şireturi automate, încărcare wireless şi luminiţe RGB

16.01.2019
Nike Adapt BB: pantofii sport cu şireturi automate, încărcare wireless şi luminiţe RGB

Ideea de pantofi care îşi strâng singuri şireturile a fost popularizată în anii ’80 odată cu lansarea seriei de filme „Back to the Future” (Înapoi în viitor). Protagonistul filmelor, Marty McFly, purta o pereche de pantofi sport Nike cu şireturi automate, iar acum, la peste 30 de ani de la apariţia filmelor, Nike lansează pentru publicul larg pantofii Adapt BB care promit să funcţioneze similar cu ceea ce vedeam în filmele SF. Desigur, aceştia vin şi cu conectivitate wireless la o aplicaţie de mobil, cât şi cu luminiţe RGB.

Adapt BB este o nouă gamă de pantofi sport dedicată fanilor baschetului. Noii pantofi nu au şireturi vizibile, însă dispun de un mecanism motorizat numit FitAdapt care strânge pantoful pentru a se mula perfect pe piciorul utilizatorului. De altfel, pantoful poate fi controlat atât folosind butoane de pe suprafaţa sa, cât şi aplicaţia pentru mobil. Aplicaţia poate păstra profiluri şi poate modifica culorile LED-urilor de pe suprafaţa pantofului.

Motivul pentru care Nike a realizat Adapt BB este faptul că pe parcursul unui meci de baschet, piciorul unui sportiv îşi poate modifica dimensiunile şi cu jumătate de număr. Astfel, este necesară ajustarea şireturilor din când în când. Prin intermediul Adapt BB, această modificare este posibilă cu o simplă apăsare de buton, iar intensitatea „şireturilor” nu se slăbeşte pe parcurs. Motoraşele FitAdapt aplică o forţă de 15 kilograme, aceeaşi forţă necesară pentru a trage de mânerul unei paraşute.

Galerie foto

Desigur, sistemul de motoraşe FitAdapt din pantofii Adapt BB necesită încărcare, iar Nike livrează pantofii cu un încărcător wireless. O încărcare completă asigură 14 zile de autonomie, iar procesul de încărcare durează aproximativ trei ore. Probabil că inginerii Nike s-au gândit că pantofii pot sta la încărcat peste noapte.

Nike promite şi actualizări de firmware pentru pantofi, pentru a adăuga funcţionalitate nouă pantofilor Adapt BB şi doreşte să aducă această tehnologie pe mai multe linii de produse, orientate şi către alte categorii de sportivi.

Adapt BB se lansează la începutul lunii februarie la un preţ de 350 de dolari, la jumătate de preţ faţă de pantofii HyperAdapt 1.0 pe care i-a lansat în urmă cu trei ani, care beneficiau de tehnologie similară.

 

Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult