Noul hummer de război şi noua turelă controlată prin telecomandă

26.06.2008
Noul hummer de război şi noua turelă controlată prin telecomandă

Vremurile Humvee-ului încep să apună, în ciuda stadiilor de modernizare prin care a trecut. El a intrat în istorie ca fiind unul din cele mai versatile vehicule uşoare pentru folosite în conflictele armate în întreaga lume. A făcut faţă oricărui climat şi tip de teren, dar a sosit timpul să iasă la pensie. Locul lui ar putea fi luat de Wildcat (pisica sălbatică), carul de luptă construit de IMI (Israeli Military Industries). Cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, vehiculul nu este construit integral de un singur producător, ci componentele majore vin din surse diferite. Astfel, şasiul 4×4 vine de la uzinele Tatra din Cehia, motorul diesel de 325 CP este produs de Cummings, iar transmisia poartă sigla Allison.

Blindata Wildcat cu turela WAVE montată

Blindajul de oţel este produs de compania israeliană şi oferă protecţie la arme uşoare de calibru 7,52 mm. Două kit-uri opţionale de blindaj sunt disponibile pentru cei care doresc protecţie împotriva armelor de calibru mai mare şi a RPG-urilor. Şasiul mobil permite trecerea peste şanţuri de 0,9 m, iar viteza maximă atinsă este de 90 km/h. Datorită componentelor produse independent, costul total este relativ scăzut. Wildcat poate transporta echipajul de 3 persoane şi 9 soldaţi în spate, pe fiecare latură aflându-se 3 orificii de tragere.

Nu este idee prea bună să fii soldatul care manevrează mitraliera pe un hummer, mai ales în timpul unei plimbări printr-un oraş ostil. Cei care îşi aduc aminte de filmul Blackhawk Down ştiu la ce mă refer. În consecinţă, compania israeliană care produce Wildcat va dota carul de luptă cu noul modul WAVE. Aceasta este o turelă extrem de mobilă, comandată din interiorul vehiculului. Aşa cum se poate vedea şi în clipul de mai sus, ţintirea se face ca în jocurile pe calculator. Diferenţa majoră faţă de aceastea este însă sistemul foarte sofisticat ce permite menţinerea mitralierei în aceeşi poziţie, indiferent de mişcările blindatei. Fără acest sistem, lovirea unei ţinte, fie şi ea fixă, ar fi extrem de dificilă. O altă facilitate oferită de calculatorul care controlează turela WAVE este fixarea şi menţinerea unei anumite ţinte. Eficienţa unei astfel de soluţii nu cred că poate fi negată, iar faptul că soldatul care o controlează nu mai este supus aceluiaş risc ar trebui să fie cel mai important factor de luat în considerare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News