O tehnologie israeliană permite soldaților să vadă prin pereți, redefinind modul în care se poartă luptele în clădiri și pe străzile orașelor

27.06.2022
O tehnologie israeliană permite soldaților să vadă prin pereți, redefinind modul în care se poartă luptele în clădiri și pe străzile orașelor

Dezvoltat pentru Armata Israeliană, un dispozitiv portabil permite luptătorilor de elită să vadă obiecte și trupele inamice care se ascund în clădiri sau încăperi alăturate, folosind tehnologii de imagistică asistate cu algoritmi de inteligență artificială.

Denumit Xaver 1000, sistemul livrat de o companie israeliană de imagistică numită Camero-Tech a fost dezvăluit mai întâi la expoziția Eurosatury 2022 de la Paris. Fiind vorba de un echipament intenționat pentru uz militar, producătorul nu oferă detalii concrete despre tehnologiile folosite, precizând doar că „magia” este dată de algoritmii de inteligență artificială folosiți pentru interpretarea datelor obținute de senzori. Totuși, din descrierea companiei aflăm că specializarea este pe tehnologii UWB Radio, bazate unde radio de anumite frecvențe, care pot penetra obstacole solide precum pereții clădirilor.

Cert este că dispozitivul intenționat pentru război urban a fost conceput pentru a fi folosit cu minim de instruire și permite vizualizarea în timp real a obiectelor și persoanelor ascunse în spatele pereților, fie că este aplicat pe exteriorul clădirii sau pe un perete dintr-o încăpere alăturată.

Descris drept un ajutor esențial pentru echipaje de salvare, militari, polițiștii și trupele speciale care iau parte la misiuni de luptă în zone urbane, sistemul Xaver 1000 este în primul rând un instrument pentru uz tactic, care poate înclina în mod decisiv avantajul în favoarea celor care îl folosesc. Spre exemplu, facilitând operațiunile de tip ambuscadă, în care adversarul este surprins și neutralizat chiar în locația folosită drept ascunzătoare. Iar în situațiile de tip dezastru natural sau alte misiuni de salvare, detectorul creat de israelieni ar putea fi folosit pentru localizarea precisă a victimelor prinse sub dărâmături.

Asistat cu algoritmi sofisticați, sistemul capabil să vadă inclusiv prin pereți de beton permite atât discernerea persoanelor aflate în mișcare, dar și a celor care stau în picioare sau întinse pe jos (ex. combatanți vs răniți). Este posibilă până și discernerea membrelor, stabilind dacă persoana respectivă ține sau nu o armă în mână.

Deși este promovat ca un dispozitiv pentru salvarea de vieți, este de așteptat ca sistemul Xaver 1000 să ajungă rapid în recuzita operativilor din cele mai „fierbinți” zone de conflict, inclusiv a luptătorilor din Ucraina.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult