Oricine are mobil va fi amprentat. În Mexic

16.02.2009
Oricine are mobil va fi amprentat. În Mexic

Eşti un potenţial criminal, un posibil terorist, un viitor găinar pentru că deţii un telefon mobil? Cam aşa s-ar putea pune întrebarea, căci în curând toţi posesorii vor fi amprentaţi. Şi nu vorbesc despre scenariul unui nou film SF ci despre o nouă lege adoptată de curând în Mexic.

Poate am început prea brutal; mai bine vă spun exact cum stau treburile: în Mexic s-a publicat luni o lege ce se va pune în aplicare din aprilie 2009 şi care prevede crearea unui registru naţional cu toţi utilizatorii de telefoane mobile din respectiva ţară; pe lângă detaliile personale va fi necesară şi o amprentă digitală a acestora în ideea identificării uşoare/rapide a infractorilor ce se folosesc de terminale pentru stoarcere de bani şi negocierea sumelor pretinse în urma răpirilor. Investigatorii vor putea astfel să afle al cui este telefonul de pe care s-a primit un apel sau mesaj, teoretic să determine chiar infractorul.

O parte a legii lor este similară cu „a noastră”: operatorii vor fi obligaţi să stocheze timp de un an momentele derulării apelurilor, conţinutul mesajelor text şi voce, etc. Accesul la aceste informaţii, disponibil doar cu aprobarea judecătorilor.

Operatorii telecom se vor ocupa efectiv de crearea bazei de date, inclusiv de amprentare, având la dispoziţie un an. Vor avea treabă multă: peste 80 de milioane de utilizatori, dintre care majoritatea folosesc cartele reîncărcabile; cei din urmă vor fi deasemenea amprentaţi la cumpărarea de telefoane noi, cel puţin.

Baza legii
În Mexic sunt răpiţi sute de copii în fiecare an şi numărul se intensifică. Proponenţii legii afirmă că în ţara lor acţionează vreo 700 de bande criminale, iar unii infractori îşi văd de afaceri chiar din spatele gratiilor cu ajutorul telefoanelor mobile.

Reacţii
Proprietarul celui mai mare operator mexican de telefonie este de părere că legea ar fi mai solidă dacă ar fi pretins şi „spionarea” deplasării utilizatorilor de mobile (mai multe celule determină poziţia ta prin metoda triangulaţiei). În schimb, şeful filialei locale a Telefonica (Spania) şi ex-ministru de finanţe a criticat noua lege spunând că favorizează birocraţia pentru operatori.

Aşadar precedentul există, deci ne rămâne să ne întrebăm dacă nu urmăm şi noi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News