Până în 2020, roboţii vor înlocui profesorii

05.09.2008
Până în 2020, roboţii vor înlocui profesorii

Un eminent student american a emis o ipoteză cum că până în anul 2020 profesorii vor fi înlocuiţi de roboţi. Şi, pentru ca profeţia să se adeverească, chiar el contribuie la realizarea acestui proiect cel puţin ciudat. Sigur că, la prima vedere, totul pare destul de simplu: o maşinărie capabilă să redea nişte cursuri – o idee veche de 30 de ani, din păcate rigidă.

Ceea ce urmăresc acum oamenii de ştiinţă este proiectarea unui robot avansat care să interacţioneze cu fiecare elev în parte, într-un mod adaptabil. Ar fi posibil cu ajutorul tehnologiei de recunoaştere a feţei şi prin implementarea unor algoritmi complecşi (roboţii vor analiza expresiile facile şi în funcţie de acestea vor lua anumite decizii). Specialiştii sunt de acord cu trecerea la această nouă etapă a educaţiei şi sprijină dezvoltarea profesorilor-robot, numiţi şi ITS (Intelligent Tutoring Systems).

De asemenea, aceleaşi minţi deschise şi luminate consideră că roboţii vor fi chiar mai eficienţi decât profesorii: nu greşesc la calcule, sunt obiectivi, nu primesc şpagă, nu au zile proaste, nu fac grevă şi nu pot fi compromişi de tot felul de materiale explicite în care uneori actualii dascăli sunt protagonişti. Partea proastă e că nici nu vor fi prea inventivi – se vor utiliza mai degrabă la cursurile de ştiinţe exacte sau la cele în care predarea decurge într-o singură direcţie, fără dezbateri şi exerciţii de imaginaţie. Amănunte interesante despre cum se profilează viitorul educaţiei sunt prezentate pe larg, în Clujeanul.

Robot-profesor

Urmărește Go4IT.ro pe Google News