Petrol rafinat din nămolul de canalizare, prezentat drept combustibilul viitorului de oamenii de ştiinţă

07.11.2016

Nămolul urât mirositor, constituit din materia fecală trimisă la canalizare de locuitorii oraşelor, ar putea oferi o nouă sursă valoroasă de biocombustibili dacă este procesat corespunzător folosind noua metodă gândită de cercetătorii americani.

Denumit biocrude, produsul este obţinut prin pomparea nămolului de canalizare printr-o serie de tuburi presurizate până la 200 bari şi încălzite la 350 °C. Temperatura înaltă şi grăsimile conţinute în apa de canalizare asigură lubrifierea instalaţiei şi păstrarea nămolului în stare lichidă, produsul rezultat în urma procesului numit lichefiere hidrotermală având o consistenţă apropiată petrolului obţinut din surse tradiţionale, putând fi rafinat suplimentar în acelaşi mod.

Aplicat deocamdată la scară redusă, procedeul realizat la temperatură şi presiune înaltă încearcă să copieze în formă accelerată reacţiile produse în adâncul pământului, care în mod normal necesită milioane de ani pentru a converti materia organică în petrol.

Potrivit echipei de cercetători, metoda aplicată cu rezultate similare şi pentru procesarea algelor marine este foarte eficientă în cazul nămolului de canalizare, până la 60% din carbonul conţinut putând fi convertit în biocombustibil. Cu rezultate încurajatoare, tehnologia licenţiată deja unei companii numită Genifuel Corporation va intra în exploatare din anul 2018, testată la o uzină experimentală de tratare a apei din oraşul american Vancouver, construită cu suna de 7 milioane dolari.

Intrând în categoria combustibililor fosili, bio-petrolul rezultat din procesarea nămolului de canalizare nu va rezolva problema emisiilor de carbon, însă ar putea oferi o alternativă la sursele tradiţionale de petrol, convertind unul dintre cele mai toxice deşeuri generate de aglomerările urbane într-un produs util.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult