Poţi rula acum Windows 98, MS-DOS şi Linux 2.6 direct în browser

01.03.2016
Poţi rula acum Windows 98, MS-DOS şi Linux 2.6 direct în browser

Probabil că nu foarte mulţi utilizatori de internet din generaţia tânără îşi aduc aminte de Windows 98, însă veteranii, care sunt online din anii ’90 vor dori probabil să retrăiască acele vremuri. Pentru asta există copy.sh, un site care emulează direct în browser sisteme de operare vechi, printre care află şi una dintre cele mai populare versiuni de Windows de la Microsoft.

Copy.sh poate rula Windows 98, Arch Linux, KolibriOS, Linux 2.6, Linux 3.18, Windows 1.01, FreeDOS (pentru cei nostalgici după tehnologia anilor ’80), OpenBSD, Solar OS şi chiar un joc scris în assambler numit Bootchess. Toate acestea sunt relicve de mult uitate de unii şi ar putea fi o carte de istorie pentru alţii, care nu au avut şansa să folosească software atât de vechi.

Site-ul copy.sh realizează un emulator pentru hardware-ul vechi, oferind o experienţă de utilizare similară cu cea pe care ai fi avut-o pe computerele pe care rulau aceste sisteme de operare vechi. Windows 98, de exemplu, rulează pe un sistem cu 64 MB RAM, 8 MB memorie video şi un hard disk cu 300 de MB spaţiu de stocare. Alături de toate funcţiile sistemului de operare, emulatorul integrează chiar şi jocul Minesweeper, în varianta sa de la sfârşitul anilor ’90. Emulatorul poate fi configurat cu mai mult RAM şi mai multă memorie video, iar cei care doresc să ruleze software pe aceste sisteme de operare virtuale pot ataşa imagini pentru CD-uri, hard disk-uri şi dischete floppy înainte de boot.

Dacă aveţi timp şi chef să vă jucaţi cu software dintr-o eră în care internetul era un lux, iar computerele erau lente, copy.sh poate fi distractiv, dacă nu chiar educativ.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult