Primele drone civile româneşti – disponibile pentru cercetări ştiinţifice

Primele drone civile româneşti - disponibile pentru cercetări ştiinţifice

Compania românească TeamNet, unul dintre integratorii IT de pe piaţă, a anunţat semnarea unui protocol de operare a avioanelor fără pilot în spaţiul aerian românesc. UAV-urile sau dronele, denumite Hirrus, au desfăşurat deja primele zboruri de colectare de date pentru un proiect de cercetare academică. În cazul de faţă, senzorii optici ai dronei au fost folosiţi pentru evaluarea potenţialului de inundaţii dintr-un bazin hidrologic. Până la sfârşitul lunii viitoare, dronele vor mai realiza încă şase misiuni, toate având ca scop colectarea de date.

Hirrus UAV au primit permisiunea de folosire a spaţiului aerian

Bogdan Nedelcu, vicepreşedintele pentru proiecte strategice de la TeamNet a declarat că aparatele de zbor se pot adapta pentru misiuni diferite. Ele pot fi folosite pentru proiecte de cercetare în agricultură, turism, protecţia mediului, prevenţia dezastrelor naturale şi arheologie. TeamNet oferă sistemul UAV Hirrus atât pentru achiziţie, cât şi pentru închiriere. Din punct de vedere tehnic, dronele au o autonomie de trei ore. Ele pot atinge viteze de peste 110 km/h şi altitudini de peste 2.500 m. UAV-urile pot fi folosite şi pentru activităţi de căutare a persoanelor izolate în situaţii de urgenţă.

Dronele pot fi cumpărate sau închiriate

Operarea dronelor Hirrus nu afectează siguranţa siguranţa traficului aerian civil. Ele sunt lansate cu ajutorului unei rampe compacte. Sistemul oferit de TeamNet include trei drone Hirrus, o staţie de control-comandă şi antene de emisie-recepţie. Training-ul de utilizare este inclus în costul sitemului. Hirrus este un proiect în care echipa TeamNet a investit resurse de cercetare timp de doi ani.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News