Primul modem radio fabricat din grafen promite telefoane şi accesorii inteligente cu dimensiuni reduse

Primul modem radio fabricat din grafen promite telefoane şi accesorii inteligente cu dimensiuni reduse

Accesoriile inteligente au fost mult mediatizate în 2013, anul acesta a debutat cu şi mai multe anunţuri iar tendinţele ne indică în mod clar că vom auzi şi ne vom lovi tot mai des de astfel de produse, cele mai multe companii afirmând că acest domeniu este unul cu potenţial imens. Produsele actuale suferă însă de anumite lacune, cum ar fi autonomia sau conectivitatea, iar IBM afirmă că ar avea o soluţie pentru cea din urmă.

Dacă LG ne-a prezentat deja bateriile flexibile sau cele suficient de subţiri pentru a fi răsucite, înnodate sau împletite pentru a putea fi integrate în ţesături, curele de ceas sau alte obiecte vestimentare de acest gen, IBM a atacat problema conectivităţii şi a anunţat că a pus la punct primul modem de date realizat din grafen.

Cel mai bun conducător de electricitate şi căldură cunoscut, grafenul este versiunea bidimensională a grafitului iar folie cu o grosime de numai un atom au fost subiectul unor repetate experimente menite să le facă capabile să înlocuiască actualele cipuri semiconductoare. După primele antene radio fabricate din grafen, IBM plusează acum cu primul prototip al unui modem radio realizat din acest material-minune.

Micul cip radio (obiectul mov) deasupra unui cip standard

Conform declaraţiilor oficiale ale companiei, viitoarele circuite radio fabricate din grafen vor fi atât de mici încât vor putea fi lipite direct pe cipurile obişnuite CMOS. Acest lucru  va permite atât implementarea facilităţilor de comunicare în ceasuri sau alte accesorii de mici dimensiuni, cât şi reducerea dimensiunilor actualelor telefoane mobile sau tablete. De exemplu, produsul despre care este vorba în acest articol are o suprafaţă de numai 0,6 milimetri pătraţi.

Acest produs nu trebuie aşteptat însă în perioada imediat următoare, performanţele sale fiind destul de reduse în acest moment. Funcţionând în banda de 4,3 GHz, micul modem a transmis pentru prima oară şirul de octeţi 01001001, 01000010 şi 0100110, adică IBM în cod binar, iar testele ulterioare au arătat că acesta poate atinge viteze de cel mult 20 Mbps.

Un cip CMOS cu mai multe circuite radio din grafen ataşate (centru)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News