Primul restaurant complet operat de roboți se deschide în SUA

18.08.2022
Primul restaurant complet operat de roboți se deschide în SUA

Viitorul în care mâncarea ne va fi servită de roboți nu este departe. Un restaurant din San Francisco susține că este primul complet automatizat, care nu implică nicio persoană în operare. Practic, Mezli este un soi de food truck, clienții putând comanda și primi mâncarea fără ca angajați ai „restaurantului” să fie la fața locului. Tot procesul este complet automat, iar fondatorii spun că acest concept poate livra mâncare de calitate, ieftină către clienți, într-un timp cât mai mic.

„Restaurantul” este un soi de food truck automat, care poate găti 64.800 de tipuri de mâncare

Restaurantul „robot” este aprovizionat cu ingrediente deja gătite într-o bucătărie unde gătesc oameni. Totuși, operațiunea restaurantului este apoi complet automată, odată ce aprovizionarea este realizată. Clienții comandă felurile de mâncare de pe ecrane tactile, iar roboții din interior pot doza corect cantitatea de ingrediente pentru fiecare fel de mâncare în parte, încălzește porțiile și le poate livra apoi către clienți în mai puțin de un minut. Conform fondatorilor Mezli, restaurantul poate să livreze 75 de porții pe oră.

mezli food truck

În interior sunt mai multe recipiente de ingrediente răcite și un cuptor care poate să încălzească, sau să termine de gătit ingredientele pentru a crea aceste porții. Totul este precis programat dinainte pentru fiecare fel de mâncare în parte. Clienții au opțiunea de a alege anumite feluri de mâncare prestabilite, sau chiar de a-și crea propriul bol de mâncare, fiind posibile peste 64.800 de variațiuni folosind ingredientele din interior.

Iar pentru a „învăța” noi rețete, restaurantul nu are nevoie decât de un update de software, care poate adăuga noi ingrediente, noi moduri de gătit, sau noi feluri de a le combina între ele. Întregul restaurant este complet dependent de curent electric și nu folosește gaz pentru gătit. Astfel, este ușor de mutat acolo unde este nevoie. În câteva imagini de prezentare, Mezli, de forma unui container de transport, este localizat lângă alte food truck-uri, deci poate fi ușor mutat dintr-o locație în alta, în funcție de nevoi.

mezli food

Fondatorii Mezli, absolvenți ai facultății Stanford, spun că întregul sistem este proprietar, iar ideea din spatele acestui restaurant robot a fost faptul că nu există foarte multe opțiuni de restaurante cu mâncare sănătoasă accesibile în San Francisco. Astfel, o masă la Mezli pornește de la 6,99 dolari americani, ceea ce pentru acest oraș este un preț extrem de mic. Mezli se va deschide în San Francisco pe 28 august.

sursa: Eater

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult