Profesorii incompetenţi pot fi înlocuiţi de către roboţi

10.03.2009
Profesorii incompetenţi pot fi înlocuiţi de către roboţi

Una dintre soluţiile pentru ca statul să economisească banii necesari ieşirii din criză se găseşte în Japonia, acolo unde roboţii dau probe pentru a înlocui învăţătorii ce predau cursuri elevilor din clasele I – IV. Astfel nu se mai pune problema majorării salarilor şi nici nu mai are cine să ameninţe cu greva. De asemenea, roboţii ar putea substitui cu succes şi medicii care sunt interesaţi mai mult de şpăgi decât de tratarea pacienţilor, poliţiştii aflaţi mână în mână cu interlopii ş.a.m.d. Am deveni în sfârşit o ţară model.

Până atunci (unde atunci înseamnă “la infinit”), să vedem ce au reuşit să fabrice niponii. Robotul “Saya” este rezultatul muncii a zeci de cercetători de la Universitatea din Tokyo, în frunte cu profesorul Hiroshi Kobayashi, cel care a iniţiat proiectul. După 15 ani de studiu şi dezvoltare, Saya a ajuns în sfârşit la un nivel suficient de avansat încât să fie utilizat pe post de învăţător. Androidul este capabil să vorbească mai multe limbi străine şi să interacţioneze natural cu elevii. Îşi poate exprima satisfacţia sau nemulţumirea cu ajutorul expresiilor faciale realizate de 18 motoare ascunse sub masca facială din latex, iar când vine vorba de predare îşi execută sarcinile ca la carte.

Saya Android teacher

Japonezii continuă dezvoltarea androizilor-dascăl şi doresc să îi perfecţioneze până la nivelul de profesor universitar. Apoi, cine ştie, poate îi vor propune pentru postul de Ministru al Educaţiei şi Cercetării. În paralel, se acordă o atenţie deosebită şi androizilor profilaţi pe dirijarea traficului şi roboţilor-asistenţi – pentru bătrâni care suferă de diverse afecţiuni.

Guvernul nipon a alocat resurse însemnate acestor proiecte (aproximativ 35 de milioane de dolari) şi speră ca până în 2015 androizii să ajungă în fiecare casă, în fiecare loc unde este nevoie de serviciile lor.

Motivaţia oficialilor este dată de statistica îngrijorătoare în care se estimează că, în şapte ani, unul din patru japonezi va avea o vârstă de peste 65 de ani. Concret, forţa de muncă este în scădere, ca şi în ţara noastră de altfel.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News