Proiect inedit: cum pui un film întreg pe o dischetă floppy de 1,4 MB

31.12.2020
Proiect inedit: cum pui un film întreg pe o dischetă floppy de 1,4 MB

Cei care își aduc aminte de computerele din anii ’90 își amintesc cât de „prețioase” erau dischetele floppy de 1,4 MB. Acestea erau principala metodă de stocare pe format extern a datelor, fie că vorbim de documente, jocuri video sau alte tipuri de conținut. Iar capacitatea acestora era rareori de ajuns pentru un singur joc sau program, de exemplu, fiind necesare multiple dischete pentru instalarea sau transferul de pe un computer pe altul.

Proiectul este mai mult o demonstrație tehnologică, nu ceva practic

Astfel, ideea de a stoca un film întreg pe o dischetă nici nu încăpea în discuție, mai ales când luăm în calcul că la momentul respectiv, atât puterea de procesare, cât și capabilitățile de codare video erau limitate.

Folosind însă tehnologia din 2020, un utilizator de pe Reddit pe numele său virtual „GreedyPaint” a reușit să își programeze un codec propriu bazat pe x265, care să micșoreze întregul film Shrek în numai 1,37 MB. Desigur, pentru a atinge această performanță, calitatea video, dar și fluiditatea filmului au avut de suferit. Astfel, filmul are o rezoluție de 120 x 96 pixeli cu o frecvență a cadrelor de 4 FPS. Desigur, rezultatul este ceva de nu foarte impresionant, însă funcționează, iar în anii ’90 chiar și la acest nivel de calitate vizuală ar fi fost o adevărată performanță.

Și ca să fie totul complet, GreedyPaint a mai creat și un sistem proprietar de redare pentru aceste dischete video. Practic, a folosit un Raspberry Pi și o unitate Floppy Disk pe care a conectat-o la un televizor. Acesta se numește LimaTek Diskmaster și are o singură funcție: să citească conținutul dischetei și să îl afișeze pe televizor.

Desigur, acesta nu este un proiect practic, ci doar demonstrează că limitele tehnologice pot fi depășite cu destulă ingeniozitate.

sursa: Reddit

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult