Proiectul de fluidizare a traficului din Bruxeless propus de cinci liceeni din România a câştigat competiţia Sci-Tech Challenge

31.05.2016
Proiectul de fluidizare a traficului din Bruxeless propus de cinci liceeni din România a câştigat competiţia Sci-Tech Challenge
Cinci elevi din Constanţa au câştigat a şaptea finală europeană a competiţiei Sci-Tech Challenge cu proiectul „Rushing Energy”, o soluţie integrată pentru eficientizarea transportul public din Bruxelles. Programul Sci-Tech Challenge îşi propune să orienteze tinerii în alegerea unei viitoare cariere în domeniul STEM (Ştiinţă, Tehnică, Inginerie, Matematică).
 
Proiectul „Rushing Energy” propune amenajarea mai multor parcări la periferia oraşului, unde navetiştii să-şi poată lăsa maşina personală. Aceştia vor fi încurajaţi printr-un sistem de oferte să folosească transportul în comun (autobuze hibride) şi biciclete. Un alt element inovativ propus de elevii români a fost montarea de plăci piezoelectrice, care generează curent electric din presiunea metrourilor, pentru a economisi energie şi a o reutiliza apoi în aplicaţii de monitorizare a traficului.
 
Citeşte şi: Trei adolescenţi vor reprezenta România la campionatul mondial de Microsoft Office
 
Proiectul gândit de ei a atras atenţia juriului printr-un mix de fezabilitate, eficienţă a costurilor şi implementare rapidă. 
 
Cei cinci elevi din Constanţa sunt: Tiberiu Florescu – Liceul Teoretic „Ovidius”, Radu Ştefan Cristea – Liceul Teoretic „Ovidius”, Alexandra Chiparcă – Liceul Teoretic „Decebal”, Ioan Daniel Crăciun – Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” şi Vlad Botezatu – Liceul Teoretic „Traian”.
 
 
În cadrul finalei europene a competiţiei, desfăşurată online în 14-15 martie, elevii din 10 ţări participante (Belgia, Franţa, Italia, Kazahstan, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Rusia şi Marea Britanie) au trebuit să găsească cea mai inovatoare soluţie pentru fluidizarea traficului în Bruxelles.
 
Juriul, format din Mathias Dobbels din partea serviciului de trafic al oraşului Bruxelles, Pablo Garcia din partea s3innovation, Nikolaas Baeckelmans din partea ExxonMobil, Malcolm McDowell de la Comisia Europeană şi Jarle Tommerbakke de la EE-HUB, a selectat cele mai bune trei echipe, care au fost din Belgia, România şi Marea Britanie.
 
Cele trei echipe au fost invitate să îşi prezinte ideile la cea de-a şaptea finală europeană a competiţiei Sci-Tech Challenge, care a avut loc pe 25 mai la Parlamentul European în Bruxelles.
 
Lansat în anul 2013 în România, proiectul Sci-Tech Challenge invită tinerii cu vârste între 15 şi 18 ani să abordeze provocările sociale şi energetice prin metode ştiinţifice şi tehnologice inovatoare. 
 
A şaptea finală europeană a competiţiei Sci-Tech Challenge fost organizată de Junior Achievement (JA) Europe şi ExxonMobil.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult