Renunţă Steve Jobs la şefia Apple ?

17.12.2008
Renunţă Steve Jobs la şefia Apple ?

Cunoscutul actor Steve Jobs, câştigător al premiului Oscar pentru rolul din “La Comedia di Apple” de anul trecut, nu-şi va mai onora fanii (celebrii “mactards”) la conferinţele Macworld ce vor avea loc la începutul lui 2009 (5-9 ianuarie). Mai mult decât atât, 2009 va fi anul în care ne vom lua adio de la expoziţia dedicată gadgeturilor Apple. Pentru un “mactard”, această decizie a semizeului din Cupertino înseamnă foarte mult şi este incomparabil mai dureroasă decât retragerea lui Stolojan prin prisma lui Băsescu. La o asemenea ştire şoc, nu ne rămâne decât să aşternem pe hârtie întrebările şi “remuşcările” noastre.

Scrisoare deschisă către Steve Jobs

Dragă Steve”, cu lacrimi în ochi umili te întrebăm, care sunt motivele pentru care ne privezi de al tău discurs, unul dintre cele mai aşteptate momente din întreaga industrie IT? E ceva legat de sănătate sau îţi place să fii surprinzător şi să ne uimeşti? Trebuie să recunoaştem că nici Copperfield nu ar fi reuşit scamatoria cu plicul de anul trecut, oare se poate mai mult? Ştim, toate la timpul lor. Doar că lumea e rea şi vorbeşte vrute şi nevrute.

Steve JobsCei mai timizi spun că nu vei ţine discursul din cauză că lipsesc produsele bombă, care să rupă gura târgului, aşa cum s-a întâmplat cu MacBook Air în 2008. Să spunem că este o variantă credibilă, dar atât de tare te-ai supărat încât ai renunţat la Macworld pentru totdeauna? De ce? Nu vrem să auzim de criza financiară, suntem siguri că la Apple lucrurile vor merge bine în continuare. Poate că nu va mai fi profitul de anul trecut, însă nu e cazul să ne punem întrebări existenţiale.

Revenind la ce se va întâmpla în ianuarie, am auzit că o altă persoană va vorbi în locul tău – Philip Schiller, directorul de marketing – un posibil succesor la tronul Apple, alături de Tim Cook. Aşa este, nimeni nu poate domni o eternitate, iar Bill Gates ne-a demonstrat-o.

Angajaţii tăi au vorbit despre abandonul Macworld şi au afirmat că Apple are acum alte metode de a ieşi în întâmpinarea clienţilor – cu din ce în ce mai multe magazine. Dar parcă magazinele nu mai au atracţia de altădată, cel puţin din punctul de vedere al unor persoane care au migrat către cumpărăturile online. Ca de obicei, afirmaţiile unor indivizi obscuri (sau, dacă vrei, surse din cadrul companiei) sunt voalate iar lumea aşteaptă o declaraţie la obiect de la cineva cu o notorietate mare.

Macworld 2007

În orice caz, este bine de ştiut că unii analişti consideră mai importantă ştirea cum că nu vei ţine discursul decât anunţul că în 2009 va avea loc ultimul eveniment Macworld. Noi credem că îţi pregăteşti ieşirea de pe scenă, dar nu ca un actor bun la ultima reprezentaţie ci într-un mod destul de aiuritor. Oricare ar fi cauza, e frumos să îţi anunţi fanii despre ce va urma: te retragi sau nu? Cu toată sinceritatea, nu ne-am dori ca motivul absenţei de pe scenă sau, mai mult, renunţarea la cârma companiei din Cupertino să ţină de problemele de sănătate, dar dacă este aşa, tu trebuie să fi acela care o va spune. Nu îmi imaginez ca Philip Schiller sau Tim Cook să spună ceva de genul “Eu sunt noul şef Apple, Steve s-a retras pentru că…”.

Zvonurile deja au început să capete nuanţe sumbre, iar cele mai rele sunt legate de moartea ta chiar înainte de începerea evenimentului. Sperăm să nu se întâmple una ca asta.

Macworld 2008

Dacă altele sunt problemele, poate că ar fi timpul să te retragi acum cât încă mai eşti pe culmile succesului. Umblă vorba cum că 2009 nu va aduce mari noutăţi din partea Apple, aşa că acum ar fi timpul să pasezi ştafeta altcuiva.

Scrisoarea noastră nu este una de dor, dragoste sau ameninţare – ea conţine câteva păreri personale şi ale unor oameni pasionaţi de IT legate de un eveniment care ar putea produce schimbări majore la Apple. Chiar dacă nu au fost pe placul tău nu putem spune că ne pare rău. Ştii de ce? Pentru că acest articol este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

Macworld 2009

Update: să fie acesta motivul pentru care Steve Jobs nu se încumetă să apară pe scenă la Macworld?

Urmărește Go4IT.ro pe Google News