S-au împlinit 60 de ani de când căţeaua Laika a devenit primul animal trimis de om în spaţiu

04.11.2017
S-au împlinit 60 de ani de când căţeaua Laika a devenit primul animal trimis de om în spaţiu

Pe 3 noiembrie 2017 s-au împlinit 60 de ani de când Laika, un câine maidanez luat de pe străzile Moscovei, a devenit primul animal trimis de om în spaţiu. Iuri Gagarin, primul om în cosmos, avea să ajungă pe orbita Terrei abia în 1961.

Laika a fost aleasă ţinându-se cont de anumite criterii. Câinele trebuia să aibă dimensiunile potrivite, să fie sănătos dar şi să dea bine în fotografiile oficiale. Mai mult, a fost aleasă o femelă deoarece se credea că acestea sunt mai docile decât masculii şi pentru că cercetătorilor le-a fost mai uşor să conceapă un costum care să-i acomodeze organele genitale.

Căţeaua avea să se îmbarce pe Sputnik 2, într-o misiune din care nu avea să se mai întoarcă. Sputnik 1 fusese, cu câteva luni înainte, nava care dusese primul satelit artificial în spaţiu.

Mulţi iubitori de câini din Vest au fost îngroziţi de faptul că Laika urma să moară. Pentru a calma spiritele, sovieticii au declarat că Laika a fost eutanasiată în utimele ei clipe. Totuşi, în 2002 s-a aflat că acest lucru nu a fost adevărat. Căţeaua a murit mistuită de căldura uriaşă din capsulă, la câteva ore după ce a ajuns în spaţiu. Cum misiunea a fost pregătită în grabă, cercetătorii nu au avut timp să izoleze bine de radiaţii şi razele directe ale Soarelui vehiculul spaţial.

Adilya Kotovskaya, dresorul căţelei şi biolog participant la misiune, a declarat pentru AFP că a simţit remuşcări înainte de a o trimite pe Laika în misiune: „Am rugat-o să ne ierte şi chiar am plâns când am îmbrăţişat-o pentru ultima dată”.

După ce capsula în care se afla Laika, moartă de multă vreme, a încheiat 2.570 de orbite în jurul Pământului, vehiculul a reintrat în atmosferă şi s-a prăbuşit în zona Caraibelor. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult