Salvador Dali trăieşte! Artistul a fost „readus la viaţă” în format digital folosind algoritmi deep learning

13.05.2019
Salvador Dali trăieşte! Artistul a fost „readus la viaţă” în format digital folosind algoritmi deep learning

Dali trăieşte! Aşa se numeşte un proiect al Muzeului Dali din Sankt Petersburg, care pune vizitatorii faţă în faţă cu decedatul artist Salvador Dali. Folosind cele mai recente tehnologii care aplică algoritmi „deep learning”, Muzeul Dali şi agenţia de publicitate Goodby, Slivestein & Partners (GS&P) au creat o versiune virtuală a artistului, care poate să vorbească, să se mişte şi să interacţioneze cu publicul într-o manieră credibilă.

Tehnologia care stă la baza acestei creaţii poartă pe internet numele de „deep fake”. Acesta este un algoritm care foloseşte „deep learning” pentru a studia o anumită faţă, folosind materiale foto şi video din mai multe surse. Odată „învăţată”, faţa poate fi apoi aplicată peste orice clip video în care apare o altă persoană. Această tehnologie a fost folosită pe internet pentru a truca materiale pornografice să pară că includ actriţe şi actori celebri, sau pentru a schimba feţele personajelor din filme cu cea a lui Nicholas Cage (un trend amuzant pe internet), însă aceasta este prima dată când o companie o foloseşte în moduri educative.

Un actor cu o statură similară cu cea a lui Salvador Dali, care a putut să imite accentul artistului, care era o combinaţie de spaniolă, franceză şi engleză a fost filmat rostind anumite replici. Acesta a înregistrat foarte multe variante şi foarte multe reacţii ale lui Dali, pentru a putea fi combinate apoi în mai multe moduri, în funcţie de reacţiile vizitatorilor. Algoritmul deep learning a fost apoi „învăţat” cum arată faţa lui Dali, folosind diverse materiale video din arhivă, din interviurile pe care le-a oferit de-a lungul carierei sale. Apoi, materialul video a fost modificat folosind acest algoritm pentru a aplica faţa artistului peste cea a actorului.

Rezultatele sunt impresionante, fiind astfel disponibile acum 45 de minute de înregistrări noi cu Dali, n ciuda faptului că acesta a decedat în urmă cu 30 de ani. Personajul de pe ecran poate citi ziarul, pe prima pagină fiind întotdeauna adăugată ediţia curentă, acesta poate să ofere comentarii despre vreme, în funcţie de cum este vremea afară în ziua respectivă şi poate chiar să realizeze un selfie cu vizitatorii folosind un smartphone virtual.

Aceasta nu este prima dată când un artist virtual apare pe o „scenă” după moarte, însă este prima astfel de creaţie artistică interactivă. GS&P a avut acordul Fundaţiei Dali pentru a folosi faţa lui Salvador Dali în astfel de scopuri. Muzeul Dali găzduieşte creaţia „Dali Lives” permanent, aceasta fiind deschisă pe 11 mai 2019, data la care artistul ar fi împlinit 115 ani.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult