Scutul anti-cutremur, testat în premieră de oamenii de ştiinţă francezi

Scutul anti-cutremur, testat în premieră de oamenii de ştiinţă francezi

Exact cum sună, scutul anti-cutremur este o barieră subterană menită să înconjoare cartiere istorice şi chiar oraşe întregi, reducând efectele distructive ce pot apărea în cazul unui cutremur catastrofal.

Un grup de cercetători francezi sunt încrezători că au descoperit o metodă pentru a feri oraşe întregi de efectele devastatoare ale cutremurelor. Procedeul presupune schimbarea direcţiei de propagare a undelor seismice folosind în mod controlat efectul de refracţie ce apare atunci când vibraţiile traversează medii cu proprietăţi fizice diferite (diferenţe de densitate în mod special).

Efectul ar urma să fie obţinut cu ajutorul unor reţele de găuri cilindrice verticale săpate în subteran şi dispuse la distanţe diferite unele de celelalte, astfel încât o parte reverberaţiile undelor seismice să fie reflectate în direcţii opuse centrelor urbane, reducând din forţa distructivă a cutremurelor.

Scutul anti-cutremur, testat în premieră de oamenii de ştiinţă francezi

În experiment, cercetători au testat cu succes o reţea de găuri săpate până la adâncimea de 5 metri, observând  cu ajutorul seismografelor modul cum vibraţiile unui cutremur simulat rezonează formând unde cu tipar circular în jurul găurilor. Cercetătorii s-au arătat încrezători că aplicând acest procedeu la scară largă pot fi protejate oraşe întregi, redirecţionând efectele cele mai distructive ale cutremurelor spre zonele adiacente nepopulate. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult