Smartphone-ul, un posibil instrument pentru diagnosticarea depresiei

17.07.2015
Smartphone-ul, un posibil instrument pentru diagnosticarea depresiei

Depresia, o afecţiune surprinzător de comună pe care doar o mică parte dintre cei suferinzi ajung să o conştientizeze şi să ia măsuri în direcţia aplicării unui tratament corespunzător, ar putea fi în curând diagnosticată cu ajutorului unei aplicaţii pentru smartphone.

Potrivit studiului desfăşurat de un grup de cercetători, smartphone-ul ar putea servi ca sistem de avertizare timpuriu, informând posesorul atunci când sunt observate anumite modificări în tiparul de utilizare a dispozitivului, specifice cazurilor de depresie.

În susţinerea aceste ipoteze, cercetătorii au recrutat un grup de 40 participanţi cu vârste cuprinse între 19 şi 58 ani, pe care i-au rugat să completeze un chestionar cu întrebări specifice, folosite pentru diagnosticarea depresiei. În continuarea experimentului, participanţilor le-au fost monitorizate mişcările cu ajutorul unei aplicaţii pentru Android special concepută, capabilă să înregistreze coordonatele GPS şi tiparul de folosire a telefonului mobil. Potrivit teoriei formulate de cercetători, persoanele cu risc crescut de depresie sunt predispuse la a petrece mai mult timp acasă şi folosesc mult mai des telefonul mobil.

Smarphone-ul, un posibil instrument pentru diagnosticarea depresiei

Două săptămâni mai târziu, după analizarea datelor colectate de aplicaţie, echipa a reuşit identificarea simptomelor depresiei cu acurateţe de 87%, comparat metodei clasice.

Potrivit cercetătorilor, folosirea receptorului GPS pentru a urmări deplasările porneşte de la ideea că unul dintre simptomele principale ale depresiei este evitarea interacţiunilor sociale cu alte persoane, suferinzii având tendinţa să se izoleze în confortul propriei locuinţe. Cât despre folosirea excesivă a telefonului mobil, aceasta poate fi o metodă pentru distragerea atenţiei de la durerea emoţională resimţită sau evitarea anumitor situaţii inconfortabile.

Deşi încurajator, experimentul nu a luat în vedere decât un număr redus de participanţi şi nu a luat în considerare contextul în care utilizatorii au folosit telefonul mobil. Ar fi interesant de ştiut dacă depresia se manifestă prin trimiterea prea multor mesaje text, folosirea aplicaţiei Facebook pentru a urmări în mod obsesiv anumite persoane, sesiuni prelungite de jocuri sau preferarea anumitor genuri de muzică. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult