Şobolanii „cyborgi” se descurcă mai bine în labirinturi decât şobolanii normali [VIDEO]

10.03.2016

Un nou studiu, realizat de PLOS One, arată că inteligenţa şobolanilor combinată cu implanturi în creier controlate de computer ajută aceste animale să se descurce mai bine în labirinturi.

Cercetători de la Universitatea Zhejiang din China au implantat microelectrozi în creierele a şase şobolani, după ce aceştia au fost antrenaţi să navigheze prin mai multe labirinturi.

Şobolanii au fost monitorizaţi în timp ce mergeau prin labirinturi atunci când erau asistaţi de computer, dar şi fără. Cercetătorii au aflat că atunci când au beneficiat de ajutorul computerului şobolanii s-au descurcat mult mai bine.

Asta deoarece de fiecare dată când animalele ajungeau într-un punct în care aveau dificultăţi, prin intermediul implanturilor erau ghidaţi în direcţia corectă.

Experimentul arată că implanturile au potenţialul de a îmbunătăţi aptitudinile animalelor. Iar acest lucru a fost demonstrat şi de alte studii recente. O echipă de cercetători de la Duke University din SUA a dezvoltat un scaun cu rotile care este controlat de mintea utilizatorului – în acest caz două maimuţe.

Citeşte şi: Cercetătorii au învăţat două maimuţe să controleze cu mintea un scaun cu rotile

Prototipul se bazează pe tehnologia Brain-Machine Interface (BMI), care este destul de invazivă. Controlul este realizat prin intermediul unor mici electrozi neurali care sunt implantaţi în creierul animalelor.

Tehnologia BMI a fost folosită în trecut în Japonia cu succes pe un şobolan, care a învăţat să controleze prin intermediul acesteia un vehicul.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult