SondBeamer promite să-ți trimită sunetul direct în urechi, doar pentru tine și fără să porți nimic pe cap

18.02.2021
SondBeamer promite să-ți trimită sunetul direct în urechi, doar pentru tine și fără să porți nimic pe cap

Creat de un startup israelian numit Noveto, SondBeamer este un dispozitiv pentru masa de birou care-ți permite să asculți muzica preferată fără să-i deranjezi pe cei din jur.

În timp ce alți producători, precum JLab și Bose, experimentează cu ochelari de soare care iau rolul de căști audio discrete, SondBeamer promite același rezultat fără inconvenientul unui accesoriu purtat pe cap.

CEO-ul Noveto, Christophe Ramstein , a declarat că dispozitivul creează „buzunare de sunet invizibile” care sunt poziționate în mod dinamic pe ambele părți ale capului. Nu contează dacă ai părul lung, barbă, ochelari sau masca de protecție față – SondBeamer  poate de poate deosebi de alte persoane de încăpere, trimițând sunetul doar către tine.

SondBeamer

Partea interesantă este că sunetul este redat în mod privat, fără a ajunge la altă persoane din încăpere decât utilizatorul dispozitivului. Spre deosebire de boxele audio obișnuite, menite să inunde cu sunet întreaga încăpere, SoundBeamer este conceput pentru a direcționa sunet stereo într-un con foarte îngust. Mai mult decât atât, direcția de propagare se ajustează în timp real pentru a compensa mișcările utilizatorului.  Ramstein a spus că acest lucru este posibil, deoarece dispozitivul are un nivel ridicat de atenuare acustică. Pur și simplu, sunetul este amortizat, astfel încât să devină mai silențios cu aproximativ 20 dB pe o distanță de 1.5 metri. Spre comparație, difuzoarele normale atenuează sunetul doar cu aproximativ 3dB la părăsirea zonei de propagare optimă.

Deci, cu SoundBeamer, dacă asculți muzică la volum de aproximativ 75 dB, cineva care stă destul de aproape de tine va putea sesiza că asculți muzică, dar nu cât să fie deranjat de asta. Iar dacă asculți la un volum mai redus, este posibil să nu audă nimic. Desigur, rezultatul poate varia în funcție de configurația încăperii. Spre exemplu, dacă în spatele zonei de intensitate maximă a conului sonor se află un perete din beton sau sticlă, sunetul ar putea fi reflectat și în alte direcții decât cea intenționată.

Producătorul nu dezvăluie exact care este tehnologia folosită, dar probabil că avem de-a face cu un sistem piezoelectric capabil să redea vibrații sonore prin suprafața unei membrane rigide, optimizată pentru obținerea unui unghi de propagare foarte îngust. Tehnologia nu este nouă, dar până acum nu a avut prea mult succes, metoda venind cu unele dezavantaje pe partea volumului sonor și fidelitatea audio.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult