Stanene, un superconductor care promite cipuri mult mai rapide care funcţionează la temperatura camerei

04.12.2013
Stanene, un superconductor care promite cipuri mult mai rapide care funcţionează la temperatura camerei

Grafenul, adică structura cristalină bidimensională a atomilor de carbon,  este unul dintre acele materialele exotice care permit deja sau promit salturi tehnologice în cele mai variate domenii. Înlocuirea materialelor semiconductoare actuale nu s-a bucurat de un succes prea mare până acum, deşi au fost atinse nişte bariere tehnologice impresionante, deoarece conductivitatea electrică a acestuia la temperatura camerei este inferioară materialelor obişnuite precum argintul. Un grup de cercetători din China, Germania şi Statele Unite afirmă că am avea o alternativă pentru grafen.

Sub conducerea lui Shoucheng Zhang, profesor de fizică în cadrul universităţii Stanford, grupul de cercetători a publicat o lucrare care propune un nou material numit „stanene”. Având la baza staniul, noul material se bazează pe proprietatea anumitor elemente chimice de a conduce electricitatea doar la suprafaţă, atomii din interiorul structurii funcţionând mai degrabă ca un izolator. Pornind de la această interesantă caracteristică, numită de către cercetători „izolare topologică”, aceştia afirmă că un material care are, la fel ca grafenul, grosimea unui singur atom ar putea funcţiona ca un superconductor la temperatura camerei.

Conform acestei lucrări, o astfel de structură fină construită din atomi de staniu ar avea o conductivitate perfectă la temperaturi mult mai ridicate decât alternativele precum grafenul. Mai mult, dacă această structură ar fi dopată si cu atomi de fluor, temperatura superconductivităţii ar putea urca până la 100 de grade Celsius, fiind astfel un material perfect pentru construirea unui microprocesor modern.

Soluţia propusă de cercetători este analizată în prezent în câteva laboratoare, onorarea promisiunilor deschizând astfel calea realizării unor noi tipuri de procesoare, care ar putea funcţiona la viteze mai mari şi vor disipa mai puţină căldură, „stanene” fiind astfel unul dintre materialele care ar putea înlocui, într-o bună zi, siliciu din actualele cipuri. Până când toate aceste teorii vor fi confirmate, „stanene” rămâne însă doar un material teoretic, iar rivalii cu potenţial nu lipsesc.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News