Steve Jobs – primii 10 ani

Steve Jobs - primii 10 ani

Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life” – Steve Jobs (1955 – 2011).

Aceasta a fost, pe scurt, filosofia de viaţă a unui geniu care a stârnit entuziasm dus până la frenezie pe tumultuoasa scenă a IT-ului. După o carieră absolut spectaculoasă ce s-a încheiat în 2011 din cauza unei boli necruţătoare, Steve Jobs a dovedit că timpul, chiar dacă este limitat, îţi permite să te afirmi mai mult decât ca un simplu om. Totul e să ai sclipirea de geniu. Steve Jobs a avut-o şi va rămâne în istorie drept unul dintre cei mai importanţi lideri de companii din lume – poate chiar cel mai mare.

Ca mai toţi oamenii de succes, Steve Jobs s-a angajat timpuriu, încă din adolescenţă. În 1970, pe când avea doar 16 ani şi studia la liceu, acceptă un job de vară la fabrica Hewlett Packard din Palo Alto, California. Acolo face cunoştinţă şi se împrieteneşte cu Steve Wozniak, un tânăr de 21 de ani pasionat de electronică. Şase ani mai târziu, cei doi înfiinţează firma Apple.

Steve Jobs în tinereţe

Deşi îndrăgostit de electronice ca şi Wozniak, talentul lui s-a dovedit a fi designul şi arta comerţului, nu hardware-ul. În 1976, cândApple” reprezenta doar o companie obscură înfiinţată de Ziua Păcălelilor (1 aprilie) şi al cărei nume era inspirat după fructul preferat al lui Steve (mărul), viitorul geniu din IT reuşeşte primele vânzări însemnate ca volum: 50 de computere!

Denumite simplu Apple I şi construite chiar de către prietenul său Woz, computerele erau de fapt doar nişte circuite asamblate, centrate în jurul unui „super-procesor” ce funcţiona la o frecvenţă de 1 MHz. Carcasa, tastatura, sursa şi display-ul trebuiau achiziţionate separat de către clienţi. Cu toate acestea, Steve a reuşit să vândă dispozitivele la un preţ „diabolic”: 666,66 $! În total, 200 de computere Apple I au fost fabricate.

Apple I

Succesul de care s-au bucurat i-a încurajat pe tineri să meargă mai departe şi, pe 3 ianuarie 1977, Apple devine o corporaţie în toată regula – Apple Computer, Inc.

La doar un an după lansarea Apple I, duo-ul entuziast scoate pe piaţă Apple II, un computer mult mai serios care depăşea tehnologic rivalele Commodore PET şi TRS-80, având o arhitectură modernă ce permitea upgrade-uri şi care afişa imaginea pe un ecran color. Apple II a fost gândit tot de Woz, dar finanţarea de 250.000 $ a venit din partea lui Mike Markkula, un multi-milionar american. În urma investiţiei, Markkula devine preşedinte şi co-fondator.

Cel care a reuşit să convingă lumea să le cumpere a fost însă tot Steve. Plecând de la această abilititate, Steve Jobs şi-a dezvoltat o latură deosebită ce i-a adus mai târziu statutul de geniu vizionar în industria IT: aceea de a anticipa piaţa, de a intui dorinţele clienţilor.

Apple II

Şi totuşi, nu toate realizările sub comanda lui Steve au avut succes. Calculatorul Apple III spre exemplu, lansat la începutul anilor ’80 şi destinat segmentului business, a eşuat din cauza problemelor de stabilitate.

Fără să seruşineze”, Steve Jobs a căutat ajutoare şi l-a adus alături pe John Sculley (preşedinte PepsiCo), pentru experienţa şi cunoştinţele sale de marketing. Invitaţia lui Steve a rămas celebră: „preferi să vinzi apă cu zahăr pentru tot restul vieţii sau vrei să mi te alături şi să schimbăm lumea?„.

Ajutat de John Sculley, Steve Jobs reuşeşte să facă din Apple un brand cunoscut publicului larg. La acea vreme, corporaţia valora 200.000.000 $.

În 1981, Steve Jobs şi echipa demarează un proiect care, trei ani mai târziu, avea să aibă un impact răsunător în întreaga lume – pe 24 ianuarie 1984 se lansează primul Macintosh (părintele actualelor iMac-uri) – un computer cu tastatură, mouse şi interfaţă grafică.

Macintosh

Împins de la spate de un motor de publicitate impresionant – un spot de 1,5 mil. $ realizat de Ridley Scott (1984„), prima versiune de Macintosh a debutat cu vânzări peste aşteptări dar s-a stins încet încet deoarece proiectarea iniţială s-a dovedit greu adaptabilă în timp, necesitând modificări costisitoare.

Între timp, preşedintele şi investitorul principal Mike Markkula, decide să-l pună în funcţia de CEO pe John Sculley, considerând că lui Steve Jobs îi lipseşte disciplina.

Spre sfârşitul anului 1985, Steve Jobs intră în conflict cu John Sculley şi se decide să părăsească Apple. Se decide să fondeze NeXT, o companie producătoare de computere tip workstation destinate mediilor universitare şi business.

Apple

Schimbarea nu l-a demoralizat pe Steve, ba chiar dimpotrivă. Acesta şi-a lărgit orizonturile şi a continuat să investească şi în alte proiecte.

Despre acestea şi ce s-a întâmplat cu Apple fără Steve Jobs vom vorbi însă în episodul următor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News