Stocarea pe mediul holografic, ultima revoluţie optică

Stocarea pe mediul holografic, ultima revoluţie optică

Compania americană General Electric plănuieşte realizarea unui nou suport de stocare optic, capabil să înmagazineze nu mai puţin de 500 GB, adică de 10 ori mai multă informaţie decât actualele discuri Blu-ray. Tehnologia presupune imprimarea datelor pe nişte piste tridimensionale, micro-holografice, pe un disc de dimensiuni identice cu cele ale binecunoscutelor CD şi DVD-uri.

Pe lângă avantajul spaţiului de înregistrare uriaş, producătorul promite un preţ per GB de doar 10 cenţi, ceea ce înseamnă un cost de 50 de dolari pentru un disc de 500 de GB. Când au apărut Blu-ray-urile, acelaşi raport însemna o sumă de aproape 1 dolar.

Discul holografic

Primele discuri holografice sunt programate să apară până cel târziu în 2012 (dar nu mai devreme de 2011), iar pentru început se vor comercializa în studiourile de film şi instituţiile medicale.

În paralel cu proiectul celor de la General Electric, Pioneer lucrează la un disc optic cu o capacitate ceva mai mică (400 GB) şi cu un preţ mai ridicat. Aceştia au prezentat deja prototipul, dar data la care se va reproduce la scară largă este stabilită undeva după 2010.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News