Tetrahertz Radiation: tehnologia care citeşte cărţile fără să le deschidă

14.09.2016
Cercetătorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au dezvoltat o nouă tehnologie foto care poate să „citească” cărţi fără a le deschide. Prima versiune a acesteia este destul de limitată, însă va putea în curând să distingă între fiecare pagină din volumele de texte groase. Tehologia se numeşte Tetraherz Radiation şi va fi utilă pentru studiul de artefacte care pot fi deteriorate atunci când sunt expuse.
 
 
Tetrahertz Radiation poate momentan să scaneze şi să distingă literele scrise pe până la nouă pagini aşezate una peste cealaltă. Tehnologia poate să găsească distincţia între foaia de hârtie şi cerneală, realizând astfel imagini digitale cu conţinutul fiecărei pagini în parte. Momentan, pot fi detectate primele 20 de pagini ale unei cărţi, însă doar primele nouă pot fi şi citite. Evoluţia tehnologiei va aduce cu siguranţă o acurateţe mai mare, care vor duce la scanarea completă a cărţilor, indiferent de dimensiuni.
 
 
Această tehnologie va asigura în viitor scanarea cărţilor vechi găsite în situri arheologice, sau păstrate în biblioteci vechi, va ajuta la scanarea operelor de artă pentru a vedea fiecare strat de vopsea în parte şi va ajuta la cercetarea unor artefacte care s-au lipit în timp, iar dezlipirea lor ar duce automat la deteriorarea lor. 
 

 

 
Pentru utilizatorii de rând, noua tehnologie Tetrahertz Radiation nu pare să fie foarte utilă, întrucât este mult mai uşor să răsfoieşti o carte obişnuită decât să o scanezi cu un aparat foarte scump.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult