Turnul Eiffel este mai înalt cu 6 metri. Cum s-a întâmplat

01.04.2022
Turnul Eiffel este mai înalt cu 6 metri. Cum s-a întâmplat
Foto: Profimedia Images

Turnul Eiffel, unul dintre cele mai populare obiective turistice din lume, este mai înalt cu 6 metri după ce a primit o nouă antenă în vârf.

Turnul, construit de Gustave Eiffel la sfârșitul secolului 19, măsoară acum 330 de metri după ce noua antenă DAB+ (digital audio) a fost montată cu ajutorul unui elicopter, potrivit Reuters.

Antenele radio au salvat monumentul de la demolare, după ce a trecut în posesia autorităților. Costurile de întreținere erau prea mari, așa că s-a căutat o modalitate de susținere pentru proiect. Astăzi, pe Turnul Eiffel sunt peste 100 de antene.

Obiectivul turistic din Paris a fost cel mai înalt monument din lume până în 1929, când a fost construită Clădirea Chrysler din New York.

Eiffel este folosit de mai mult de 100 de ani pentru transmisiuni audiovizuale, iar înălțimea sa s-a schimbat de-a lungul timpului pe măsură ce vechile antene au fost schimbate.

Schimbarea antenei a durat, de această dată, doar câteva zeci de minute.

Turnul, construit pentru a marca centenarul Revoluției Franceze, are o greutate, cu toate elementele atașate, de 10.100 de tone (cam cât două distrugătoare militare), iar la construcția lui au fost utilizate 2,5 milioane de nituri.

Turnul Eiffel
Distrugător japonez din clasa Akizuki, care cântărește 5.000 de tone, cam cât jumătate din Turnul Eiffel. (Foto: Wikimedia)

Monumentul nu a fost bine primit de intelectualii vremii. Peste 300 de artiști din Paris au semnat în 1987 un manifest prin care s-au opus proiectului, pe care îl considerau „monstruos”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult