Tutunul fosforescent, ultima găselniță a cercetătorilor din Rusia

29.04.2020
Tutunul fosforescent, ultima găselniță a cercetătorilor din Rusia

Un grup de cercetători din Rusia a reușit să obțină prin inginerie genetică planta de tutun care strălucește în întuneric. Aparent, noul hibrid este perfect sigur pentru furnizarea materiei prime necesară producătorilor de țigări, iar bioluminescența demonstrată ține pe toată durata de viață a plantei.

Nu este clar exact cum folosește această caracteristică oamenilor, însă plantele de tutun create de startu-ul moscovit Planta și Academia Rusă de Științe chiar strălucesc în întuneric și sunt vizibile cu ochiul liber. Nu-ți trebuie prea multă imaginație pentru a „vedea” câmpuri nesfârșite de plante de tutun care luminează verde-fosforescent sub cerul nopților de vară.

Aparent, bioluminescența este un produs secundar al convertirii acidului cafic în luciferină. Cu acest sistem, plantele generează lumină care este vizibilă pentru ochiul uman.

Potrivit cercetătorilor inovația poate fi folosită în scopuri de cercetare: „Prin permiterea emisiilor autonome de lumină, procesele dinamice din plante pot fi monitorizate, inclusiv dezvoltarea și patogeneza, răspunsurile la condițiile de mediu și efectele tratamentului chimic”, au scris cercetătorii în lucrarea lor. „Prin eliminarea necesității adăugării exogene a luciferinei sau a altor substraturi, aceste capacități luminiscente ar trebui să fie deosebit de utile pentru experimentele cu plante cultivate în sol.”

Desigur, așteptăm cu interes noua ofertă de plante decorative pentru apartament, care strălucesc în întuneric și redau diverse efecte de culoare și lumină.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video