Un nou implant pentru diabetici poate produce și doza automat insulina, fără a avea nevoie de încărcare

02.04.2023
Un nou implant pentru diabetici poate produce și doza automat insulina, fără a avea nevoie de încărcare

Alimentat prin tehnologie fuel cell, folosind chiar de glucoza din sânge, noul implant pentru diabetici promite independență totală pentru bolnavii de diabet tip 1, producând și eliberând automat insulina necesară.

„Noul sistem reglează în mod autonom nivelurile de insulină și glucoză și ar putea fi folosit pentru a trata diabetul în viitor”, a spus Martin Fussenegger de la Departamentul de Știință și Inginerie a Biosistemelor de la ETH Zurich.

În diabetul de tip 1, organismul nu poate produce suficientă insulină, fiind necesară suplimentarea acesteia dintr-o sursă externă. Pompele și monitoarele de insulină actuale se bazează, de asemenea, pe surse de alimentare externe, cum ar fi bateriile de unică folosință.

În cazul de față, dispozitivul proiectat pentru a fi complet implantat sub piele este conectat la un mini-generator bazat pe tehnologia fuel cell. De forma unui pliculeț de ceai, puțin mai mare decât o unghie, generatorul este acoperit cu o țesătură acoperită cu alginat, un produs derivat din alge recunoscut pentru gradul său ridicat de biocompatibilitate. Materialul permite direcționarea glucozei absorbită din lichidele corporale spre interiorul pilei de combustibil, unde este folosită pentru a genera electricitate.

„Mulți oameni, în special în țările occidentale industrializate, consumă mai mulți carbohidrați decât au nevoie în viața de zi cu zi”, a spus Fussenegger. „Acest lucru ne-a dat ideea de a folosi acest exces de energie metabolică pentru a produce electricitate pentru a alimenta dispozitivele biomedicale.

Funcționarea implantului este completată cu o așa numită β-cell, capabilă să sintetizeze insulina necesară folosind electricitatea primită de la celula de combustibil. Fără a avea nevoie de baterii sau rezerve de insulină care să fie completate periodic, un astfel de dispozitiv ar putea funcționa timp mai multe luni sau chiar ani de zile. Din păcate, tehnologia încă se află la stadiul testelor pe șoareci, putând dura mai mulți ani până la finalizarea testelor pe oameni și lansarea unui produs comercial.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult