Vedetele orologeriei din 2007

30.12.2007
Vedetele orologeriei din 2007
  • IWC

Cronograful din gama Da Vinci, marea noutate a IWC din acest an, este un veritabil "ceas in ceas". Pe langa forma noua (tonneau, foarte puternica) si calibrul la fel de nou (89360 cu o rezerva de functionare de 68 de ore), cronograful aduce inca o noutate – orele si minutele cronometrului pot fi citite sub forma unui al doilea afisaj al timpului, pe cadranul intern.

Astfel, cronograful poate functiona, fara a-si pierde "suflul", in acelasi timp cu ceasul si, de exemplu, poate indica o alta zona orara. Cei de la IWC spun ca si aici s-au inspirat din filosofia lui Leonardo Da Vinci, care era de parere ca, pentru constrangeri si limitari de natura exterioara, cele mai bune solutii erau cele neasteptate, surprinzatoare. Cronograful Da Vinci a fost lansat intr-o serie limitata de 500 de exemplare din platina, dar si in variantele de aur alb, aur roz si otel.

  • Jaeger-LeCoultre

Duometre a Chronographe este clasicism in forma sa cea mai pura, un ceas extrem de elegant, dar care ascunde, si el, un mecanism revolutionar. Calibrul 389 "Dual Wing" include doua rezerve independente una fata de cealalta, care propulseaza, separat, functiile normale ale ceasului si functia de cronograf (care masoara 1/6 dintr-o secunda). Astfel, in vreme ce cronograful e pus in functiune, purtatorul poate consulta si ceasul pentru a vedea ora exacta, fara a fi nevoit sa alterneze cele doua functii.

Mecanismul clasic cu remontaj manual are o rezerva de functionare de 50 de ore, iar carcasa din aur galben (300 de piese), aur alb sau platina inconjoara un cadran alb, clasic. Pentru ca mecanismul este dublu, exista doua indicatoare pentru rezerva de functionare – unul in aur galben, celalalt in otel albastru. Atat timpul normal, cat si cel cronometrat sunt citite cu ajutorul subcadranelor dispuse foarte ingenios si foarte lizibil pe fondul alb al cadranului principal. Modelul are 42 mm (o dimensiune foarte cuminte in comparatie cu ce se ascunde in interior).

  • Omega

Anul acesta, evenimentul numarul 1 pentru Omega a fost prezentarea noului calibru. La sfarsitul lunii ianuarie, compania a prezentat calibrul 8500/8501, realizat in intregime de manufactura Omega. Mecanismul automatic este un cronometru format din 202 componente, echipat cu o versiune perfectionata a tehnologiei Co-Axial (esapament lansat in 1999, proiectat cu ajutorul maestrului ceasornicar George Daniels). Calibrul 8500/8501 e propulsat de un rotor bidirectional foarte eficient, care garanteaza o rezerva de functionare de 60 de ore.

De asemenea, datorita mecanismului, este foarte simplu pentru purtator sa ajusteze ora atunci cand calatoreste, deoarece indicatorul orar poate fi miscat independent de minutar si secundar. Omega De Ville Hour Visison este gama echipata, in premiera, cu noul calibru. Carcasa ceasului este in intregime din safir, fiind apoi montata in otel sau aur rosu, realizare sugerata prin plasarea strategica a patru fante in invelisul din metal, care "dau de gol" safirul. Posteriorul carcasei este transparent pentru a expune si mai bine mecanismul.

  • Panerai

Luminor 1950 Tourbillon GMT este primul tourbillon realizat vreodata de Panerai. Mecanismul se numeste P.2005 6 Days GMT tourbillon, iar ceasul are mai multe caracteristici care explica valva creata in jurul sau la Salon: tourbillon-ul este plasat in spatele ceasului, nu pe cadran, cusca tourbillon-ului se roteste in jurul unei axe verticale, iar rezerva de functionare (6 zile) este indicata tot pe partea posterioara a carcasei. De fapt, cusca tourbillon-ului se roteste de doua ori pe minut in jurul unei axe care e plasata in unghi drept fata de axa de oscilatie a balansului. La un tourbillon "obisnuit", cusca acestuia si balansul impart aceeasi axa, iar tourbillon-ul se roteste o data pe minut. Cei de la Panerai afirma ca noua dispunere a tourbillon-ului ofera o precizie sporita.

Poate mai interesant este faptul ca orologerii au plasat o oglinjoara dedesubtul custii tourbillon-ului, astfel incat posesorul poate admira in acelasi timp si tourbillon-ul, si reflectia acestuia. Datorita stilului mai neobisnuit al torubillon-ului, secundarul nu este legat de cusca, astfel incat un punct albastru plasat pe subcadranul care indica secundele se roteste de doua ori pe minut, pentru a-l asigura pe purtatorul ceasului ca totul functioneaza asa cum trebuie. In dreptul orei 3 este localizat indicatorul de zi si noapte pentru cea de-a doua zona orara. Carcasa are 47 de milimetri. Vor exista 100 de exemplare din acest model (10 anual), la pretul de 79.000 de euro si vor fi disponibile incepand cu anul viitor.

  • Piaget

Piaget face joc dublu prin modelul Altiplano Double Jeu, al carui nume trimite la romanele si filmele cu spioni, dar, de fapt, este un ceas cu doua zone orare, numai bun pentru globe-trotteri. Desi, adevarul e ca tot spionii (cel putin eroii din romane) sunt probabil cei mai mari globe-trotteri. Ceasul are o particularitate foarte interesanta – la apasarea butonului situat in dreptul orei 3, carcasa se desface.

Mai precis, cadranul se ridica si dezvaluie privirii cea de-a doua carcasa, si ea dotata cu un ecran care indica ora in cea de-a doua zona. Cele doua carcase suprapuse (din aur alb sau roz, cu sau fara diamante) au fiecare mecanismul propriu (clasic cu remontaj manual): 838P pentru carcasa superioara si 830P pentru cea de-a doua. Coroana situata in dreptul orei 2 controleaza (ajusteaza si potriveste) primul mecanism, iar cel de-al doilea este manevrat prin intermediul unui buton situat in dreptul orei 4.

  • TAG Heuer

Anul acesta, TAG Heuer a lansat, pentru gama Link, Calibrul S care combina cuartul si mecanismul clasic intr-o formula hibrida (marca e clar fascinata de lumea auto), perfecta pentru un cronograf. Ceasul se numeste Link Chronograph Calibre S. Calibrul S are 230 de componente si 5 motoare bidirectionale, iar afisajul timpului normal si al cronografului este cat se poate de lizibil, ambele utilizand orarul, minutarul si secundarul central.

Functiile aditionale sunt si ele afisate intr-un mod simplu si prietenos pentru utilizator. Doua subcadrane circulare afiseaza fie un calendar perpetuu retrograd (cand ceasul functioneaza pe "timpul normal"), fie o cronometrare cu o acuratete de o sutime de secunda, cand ceasul este setat pe cronograf. Calibrul S a fost lansat in martie anul acesta, pe modelul Aquaracer, pentru a marca parteneriatul dintre TAG Heuer si echipa Chinei in cadrul America’s Cup.

  • Ulysse Nardin

Modelul vedeta al anului 2007 este, fara indoiala, Freak DIAMonSIL. Primul Freak a explodat pur si simplu pe piata in 2001, dupa care a fost urmat de o multitudine de variatiuni pe tema centrala. Designul cult a ramas acelasi, iar anul acesta a fost prezentat cu noul esapament DIAMonSIL – un material care reprezinta o combinatie intre diamante si siliciu. Cei de la Ulysse Nardin spun ca DIAMonSIL poate rezista o eternitate, deoarece durabilitatea aliajului este nelimitata.

Diamonsil reprezinta o inovatie notabila in domeniul materialelor, care valoreaza imens in planul cercetarii si dezvoltarii de materiale rezistente si cu frecari minime. Probabil nu exista mai mult de trei branduri in lume care sa acorde asemenea atentie tehnologiei materialelor precum Ulysse Nardin. Carcasa Freak DIAMonSIL are o dimensiune generoasa de 44,5 mm (avand in vedere veritabila arhitectura a ecranului, o dimensiune mai mica nu l-ar fi pus in valoare in acelasi mod), este din platina, iar rezerva de functionare se intinde pe o saptamana.

  • Van Cleef & Arpels

In varianta Van Cleef & Arpels a zanei Tinkerbell, modelul Lady Arpels Feerie expune central o zana foarte gratioasa, care parca se pregateste sa faca o vraja cu bagheta acoperita in intregime, ca si personajul, cu diamante rotunde. Ovalul fetei este reprezentat de un diamant perfect, in forma de para. Bagheta zanei indica minutele, iar una dintre aripioare marcheaza trecerea orelor, astfel incat, dupa cum spune de Quercize, "purtatorul are senzatia ca-si poate pune o dorinta la fiecare minut sau cel putin in fiecare ora".

Mai mult, acest personaj care trimite si la zanele jucause din "Visul unei nopti de vara" are si o complicatie cunoscuta sub numele de afisaj retrograd: cele doua indicatoare (minutarul si orarul) descriu un arc de cerc inainte de a reveni instantaneu la pozitia initiala, dupa care isi reincep calatoria circulara. Probabil ca multe doamne vor cumpara ceasul numai pentru a admira miscarea eleganta a baghetei si a aripioarei zanei.

S-a scurs un an spectaculos pentru iubitorii de orologerie, dar si pentru manufacturierii care au afisat din plin creatiile lor exclusiviste. Raluca Badea, editor lifestyle Ziarul Financiar, a facut pentru go4it! o selectie cu unele dintre cele mai spectaculoase piese ale anului.

  • Audemars Piguet

Royal Oak Offshore Alinghi Team Chronograph, ca si primul Royal Oak, este un ceas pe care fie il iubesti, fie il detesti, dar cu siguranta nu poti sa-l ignori. Un diametru de 43 mm, o grosime de 14,3 mm si o carcasa pentru care s-a folosit, in premiera, carbon forjat, ceea ce ii da un aspect foarte puternic.

Cureaua este din cauciuc. Butoanele si coroana sunt din ceramica, iar capacul este din titaniu, gravat cu imaginea echipei Alinghi. Ceasul are o functie de cronograf flyback si, bineinteles, o functie de cronometrare special pentru regatta, care, cu ajutorul elementelor de culoare rosie ca focul de pe cadran, semnalizeaza momentul startului. Pretul este de 30.000 de franci elvetieni, iar ceasul va fi disponibil in editie limitata – 1.300 de piese in carbon, 600 in aur roz si 107 in platina.

  • Blancpain

Ceasul de diving Fifty Fathoms Automatique e disponibil in otel (13.000 CHF) sau aur rosu (26.000 CHF) si include calibrul automat 1315m derivat din calibrul mecanic 13RO prezentat de Blancpain in toamna anului trecut. Este rezistent la socuri, are o rezerva de functionare de 6 zile, iar data poate fi schimbata in ambele directii la miezul noptii.

Fifty Fathoms Chronographe Flyback din otel (13.000 CHF) sau aur rosu (29.000 CHF) aduce o noutate, pentru ca, desi majoritatea cronografelor nu pot fi puse in functiune in timpul scufundarii, datorita unui sistem special de legaturi, butoanele pentru cronograf functioneaza pana la 300 de metri adancime. In plus, functia flyback permite startul instantaneu al unei noi operatiuni de cronometrare, prin apasarea butonului situat in dreptul orei 4, fara ca purtatorul sa fie nevoit mai intai sa opreasca operatiunea initiala si sa reseteze indicatoarele.

  • Girard-Perregaux

Vintage 1945 Jackpot Tourbillon. Un ceas imens (43×43,95 mm) din aur masiv, care doreste probabil sa arate opulenta care devine brusc tangibila pentru cel care castiga potul cel mare. Caci exact despre acest lucru – potul cel mare (jackpot in limba engleza) – este vorba: in dreptul orei 12 se afla trei deschizaturi prin care se zaresc simbolurile cartilor de joc. E posibil un total de 125 de combinatii, dar daca "umflati potul cel mare", veti sti imediat, deoarece veti fi anuntati de un clopotel care suna de trei ori. O sonerie se face auzita si de fiecare data cand purtatorul trage de mini-maneta situata pe o parte a carcasei dreptunghiulare, dar numai seria de trei sunete indica jackpot. Ce-i drept, trebuie sa va multumiti cu dulcele sunet al victoriei, pentru ca, spre deosebire de Las Vegas, semnalul de jackpot nu e urmat si de o ploaie de bani – care a avut loc in momentul in care ceasul a fost cumparat, pentru ca valoreaza nici mai mult nici mai putin de 630.000 CHF. Desi pasionatii vor spune ca numai complicatia jackpot face toti banii, Girard-Perregaux a adaugat si un tourbillon in partea de jos, ca sa faca ceasul irezistibil: o complicatie serioasa, titrata, si una care sugereaza joie de vivre, distractie si nopti nebune.

  • Hublot

Big Bang de un milion de dolari este pavat in intregime cu diamante intr-un montaj invizibil. "Este o tehnica inventata prin anii ’20 de Van Cleef & Arpels, dar pe care au folosit-o numai la bijuterii. E prima data cand montajul invizibil este utilizat pentru un ceas", spune Jean Claude Biver, presedintele Hublot.

Ceasul ascunde o constructie monobloc din aur alb, care este insa complet invizibila, acoperita de cele 493 de diamante (36 de carate). Pana si catarama curelei de cauciuc este batuta cu diamante. Ceasul, care necesita 2.000 de ore de munca numai pentru pavarea cu diamante, are un tourbillon la ora 6 si se pare ca, pana la incheierea salonului de la Basel, fusesera deja comandate zece exemplare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News