Xiaomi ar putea fi primul producător smartphone care adoptă tehnologia acumulatorilor solid-state

04.03.2023
Xiaomi ar putea fi primul producător smartphone care adoptă tehnologia acumulatorilor solid-state

Xiaomi a anunțat disponibilitatea unui nou tip de acumulator cu tehnologie solid-state, promițând de până la patru ori mai multă autonomie decât un acumulator Li-ion cu dimensiuni fizice similare.

În timp ce acumulatorii obișnuiți pentru smartphone oferă densități înde 150 și 250 Whr/litru, soluția anunțată de Xiaomi ar urma să ofere densități de peste 1000 Whr/litru, cu efecte dramatice în ce privește creșterea autonomiei pentru dispozitive smartphone și electronice de consum.

Anunțul celor de la Xiaomi a venit la doar câteva zile după ce Honor, o fostă ramură a Huawei ruptă într-o companie separată pentru „fentarea” interdicțiilor comerciale impuse de guvernul SUA, a anunțat un nou tip de acumulator cu tehnologie silicon-carbon. Apărând ca o variație a acumulatorilor Li-ion, cei cu tehnologie silicon-carbon promit îmbunătățirea cu 12.8% a densității de stocare a energiei. Deși, mai puțin ambițioasă, soluția celor de la Honor are de partea sa avantajul costurilor, acumulatorii putând fi produși folosind liniile de fabricație existente.

Mult mai promițători din punct de vedere al sporului de capacitate, acumulatorii solid-state sunt însă de notorietate pentru gradul mare de dificultate al procesului de fabricație, care presupune investiții considerabile pe partea de cercetare și dezvoltarea unor linii de fabricație dedicate.

Comparat acumulatorilor Li-ion, cei Solid State înlocuiesc electrolitul lichid cu o alternativă în formă solidă. Mai puțin volatil, electrolitul solid permite fabricarea de acumulatori cu densitate mai mare de energie și totodată mult mai puțin susceptibili la combustie spontană, în cazul de lovire sau perforare a învelișului.

Încă aflați la stadiul de pre-producție, acumulatorii solid-state anunțați de Xiaomi ar urma să ofere atât densitate de stocare a energiei mult crescută, cât și parametrii de performanță cu 20% mai buni la descărcarea în condiții de temperatură scăzută.

Venind mai mult ca un exercițiu de marketing gândit să distragă atenția de la evenimentul Honor, anunțul celor de la Xiaomi nu vine cu un calendar de lansare precis. Totuși, compania a pus un acumulator solid-state prototip într-un telefon Xiaomi 13, aparent, cu rezultate foarte promițătoare în ce privește autonomia obținută.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult