Yahtul A – o minune modernă de 118 m şi 150 milioane de euro

24.09.2008
Yahtul A – o minune modernă de 118 m şi 150 milioane de euro

Yahturile mari şi luxoase au reprezentat dintotdeauna un simbol al miliardarilor. Când banii intră în cont cu zecile de milioane pe an sau chiar pe lună, nimic nu mai este prea scump sau inaccesibil. Iahtul A este unul din cei mai proaspeţi membri ai familiei de mega-iahturi, având o lugime impresionantă de 118 m şi un tonaj de 5500 t. Proprietarul este miliardarul rus Andrey Melnichenko, iar pentru designul iahtului său a apelat la designerul francez Phillipe Starck, iar rezultatul celor cinci ani de lucru a fost o navă ale cărei forme par generate pe calculator. Alb şi zvelt, iahtul are o viteză maximă de 23 de noduri (60 km/h), cea de croazieră fiind de 19.5 noduri. Cu un rezervor de 757.000 de litri el poate acoperi o distanţă de 12.000 km.

Yahtul A , o navă impresionantă de 118 m lungime

150 milioane de euro - costul estimativ al iahtului A

Un echipaj de 42 de persoane are în grijă această vilă care poate găzdui 14 persoane în cele 7 camere/apartamente ale sale. Motoarele principale sunt produse de MAN şi produc 9.000 kW la 1000 RPM, punând în mişcare două elice cu diametru de 3,6 m. Când nava nu poate fi ancorată la chei într-un port sau când locatarii au chef de plimbare, le stau la dispoziţie două şalupe de 11 m, create tot de Phillipe Starck, şi una de viteză ce poate atinge 45 de noduri (83 km/h). Pe puntea iahtului se pot observa două piscine şi un eliport.

Yahtul A cu un tonaj de 5500 t

Două din şalupele iahtului A

Deoarece nava a fost terminată anul acesta şi nu a fost permis niciunui jurnalist accesul în interior, costul iahtului A poate fi doar estimat. Dintr-o perspectivă conservatoare el ar putea fi aproximat la 150 de milioane de euro. Pe de altă parte, doar un plin de motorină costă un milion de euro, exceptând multe alte cheltuieli de întreţinere. Dacă Andrey Melnichenko a vrut să impresioneze cu nava sa, a reuşit într-adevăr s-o facă. Pentru cei interesaţi, aici găsiţi un PDF cu specificaţiilte tehnice cunoscute ale iahtului A.

Yahtul A - piscine şi eliport

Urmărește Go4IT.ro pe Google News