Australia a primit prima dronă care poate zbura doar folosind inteligența artificială

Autor: Adrian Popa 05.05.2020
Australia a primit prima dronă care poate zbura doar folosind inteligența artificială

Boeing Australia a livrat armatei țării din Oceania un prototip de dronă capabilă să zboare singură, folosind inteligența artificială.

Loyal Wingman, care are o lungime de 11,5 metri și o autonomie de 3.218 km, va folosi inteligența artificială pentru a zbura singură sau alături de alte aeronave, la distanță sigură de acestea.

Drona va fi capabilă să îndeplinească misiuni de război electronic, sionaj, recunoaștere și supraveghere, trecând repede de la un scenariu la altul, transmite CNN.

Prototipul primit de armata australiană este unul dintre cele trei construite de Boeing. Acesta este și primul avion conceput și fabricat în Australia în mai mult de 50 de ani.

În viitor, dronele Loyal Wingman vor proteja avioanele mai scumpe F-35 și piloții acestora. „O putem programa să învețe, dar învață liniar, nu este emoțională și în multe aspecte, în ceea ce privește lupta în aer, este destul de inflexibilă”, spune, despre dronă, Leo Davies, fostul șef al Royal Australian Air Force.

Guvernul de la Canberra a anunțat că a investit 40 de milioane de dolari în acest proiect, dar nu a spus cine este proprietarul prototipurilor.

Boeing a transmis că aceasta este cea mai mare investiție pe care a făcut-o în afara SUA în aeronave fără pilot, fără a oferii cifre.

Dronele Loyal Wingman vor putea fi exportate și în alte țări aliate.