Google Pay, lansat oficial în România. Lista băncilor care oferă serviciul

17.11.2020
Google Pay, lansat oficial în România. Lista băncilor care oferă serviciul

Google a anunțat în mod oficial că oferă în sfârșit în România posibilitatea de a folosi Google Pay pe platforma Android, însă aceasta este disponibilă în formatul „Google Pay as a service”. Asta înseamnă că aplicația Google Pay nu va fi disponibilă la nivelul platformei, însă poți înrola cardurile de la băncile și serviciile financiare pe care le folosești, direct din aplicațiile dedicate. Există deja o listă cu 10 parteneri care oferă suport pentru noul sistem de plată de pe Android.

Cum funcționează Google Pay în România

Pentru a accesa funcțiile Google Pay, va trebui să instalezi aplicația băncii sau companiei care a emis cardul. Apoi, dacă aceasta se regăsește pe lista de bănci care oferă Google Pay as a service, vei găsi în meniul aplicației opțiunea de a „Adăuga cardul în Google Pay”. Astfel, cardul este salvat în secțiunea Google Pay a telefonului și poți face plăți atât online, cât și fizic, la POS-uri contactless care acceptă plata prin telefon.

Doar cardurile VISA și MasterCard pot fi înrolate în Google Pay, conform Google ceea ce sugerează că alte carduri de genul Maestro sau Visa Electron nu sunt acceptate.

Care sunt băncile care oferă Google Pay în România

Google a anunțat o listă de zece parteneri cu care lansează Google Pay as a service la noi în țară, urmând ca alții să se alăture pe parcurs. Lista include atât bănci mari precum Banca Transilvania, UniCredit sau ING, cât și fintech-uri precum Revolut sau Curve.

Iată lista completă:

  • Revolut
  • Curve
  • Transferwise
  • ING Bank
  • UniCredit Bank
  • Banca Transilvania
  • Alpha Bank
  • CEC Bank
  • Viva Wallet
  • Orange Money

Ce avantaje ai dacă folosești Google Pay în loc de plata direct prin aplicația băncii?

Google spune că avantajul principal la plata cu Google Pay este securitatea. Compania oferă mai multe niveluri de securizare a plăților, printre care și „tokenizarea”. Practic, la fel ca în cazul Apple Pay, atunci când faci o plată prin Google Pay, sistemul generează un număr de card virtual unic acelei tranzacții. Astfel, nu pot apărea plăți dublate pe aceeași tranzacție, întrucât imediat ce plata a fost făcută, acel număr de card este automat dezactivat. De fiecare dată când plătești cu Google Pay, cel care primește banii îi primește de pe un al număr de card.

Google spune că un alt avantaj ar fi în cazul în care îți pierzi telefonul, că îl poți bloca, îi poți schimba parola sau poți șterge totul de pe el de la distanță, pentru a-ți proteja cardul.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult