India dorește interzicerea criptomonedelor. Plănuiește să emită o monedă virtuală națională

01.02.2021
India dorește interzicerea criptomonedelor. Plănuiește să emită o monedă virtuală națională

După o perioadă de relativă liniște în domeniul criptomonedelor, creșterea Bitcoin din ultimele luni a adus această tehnologie înapoi în mainstream. Din ce în ce mai multe țări încep să ia măsuri legale împotriva acestor monede virtuale, iar India este pe cale să interzică tranzacționarea de „crypto” pe teritoriul țării. Totuși, autoritățile indiene pregătesc terenul pentru a pune bazele unei monede naționale, care să fie reglementată de stat.

Monedele virtuale ar putea deveni ilegale în India

India a avut de-a lungul timpului o atitudine nu tocmai pozitivă față de criptomonede. În 2018, autoritățile au mai recomandat o dată interzicerea acestei tehnologii și pedepse cu închisoare de până la 10 ani pentru utilizarea ei. Argumentul la momentul respectiv era că aceste monede nu au garanții, deci monedele nu sunt „reale”, pentru că nu există în format fizic și nu au fost emise de instituții abilitate. Totuși, în 2020, Curtea Supremă din India a permis tranzacționarea de criptomonede.

Acum, parlamentul Indian încearcă să interzică toate criptomonedele private printr-un proiect de lege. Același proiect ar putea pune bazele dezvoltării unei monede digitale oficiale. Aceasta ar putea fi emisă de Banca Națională a Indiei și nu ar putea fi manipulată de actori de stat din exterior.

O monedă de stat ar putea fi stabilă, spre diferență de monedele virtuale tradiționale, a căror valoare este foarte volatilă. De asemenea, aceasta ar putea fi ușor de urmărit în tranzacții online de către autorități, pe când monedele virtuale din prezent sunt tranzacționate în mod anonim.

Un argument similar invocă și China, care a creat un yuan virtual al cărui scop principal este să oprească evaziunea fiscală și fraudele. Fiind o monedă virtuală, care în timp va înlocui yuanul fizic, aceasta ar putea fi ușor de urmărit de la momentul în care a fost emisă, până la destinația din prezent.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult